Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolans flaggskepp riskerar stå tomt

Högskolan Dalarna planerar att lämna större delen av studenternas hus Tenoren.
Kommunala bolaget Hushagen får försöka hitta en anan lösning för byggnaden som var tänkt fungera som ett blomstrande kårhus.

Hösten 2004 invigdes Studenternas Hus Tenoren. Hösten 2014 har tio år gått och då kan Högskolan lämna större delen av huset. Hyresavtalet med kommunala fastighetsbolaget Hushagen har sagts upp.

Högskolan betalar i dag nästan två miljoner kronor om året i hyra.

– En hel del av det ska vi kunna spara genom att krympa ytorna, säger Lars-Olof Nordqvist, chef för lokal- och försörjningsavdelningen.

Behovet av lokaler har förändrats sedan huset byggdes och de statliga anslagen till skolan har krympt. Högskolan vill inte lämna Tenoren helt. Intresse finns att även i framtiden hyra hörsalen och att säkra tillgången till exempelvis toaletter. Men övriga ytor har skolan inget behov av.

– Borläge kommun betalar i dag hyra för en del lokaler som studentkåren nyttjar. Det ser vi gärna att kommunen fortsätter göra. Men vi har ännu inte haft någon diskussion om det, konstaterar Lars-Olof Nordqvist.

Högskolan använder i dag några rum som studentkåren tidigare haft, de delarna kan flyttas upp till stora huset. Högskolan hyr även ut lokaler i andra hand, restaurangen. Den verksamheten ser skolan gärna att den blir kvar i Tenoren men att företaget då får hyra direkt av fastighetsägaren, Hushagen.

Lars-Olof Nordqvist konstaterar att Tenoren blev en väldigt stor byggnad, och att det i dag är svårt att motivera att hyra dessa ytor.

– Vi är nu också i en fas där vi krymper verksamheten lite, beroende på de anslag vi får från staten. Det här är en anpassning till de behov vi har.

Han beklagar att planerna på att flytta Framtidsmuseet till Tenoren stupade i sista stund.

– Det var väldigt långt gånget och hade kunnat bli en bra lösning. Jag tror säkert att Hushagen tar nya tag och kommer med idéer. Vi har en bra dialog med Hushagen och får hjälpas åt att lösa det här. Det är en fin byggnad med spännande design, säger Lars-Olof Nordqvist.

Kenneth Nilsson, vd för det kommunala fastighetsbolaget Hushagen, säger att det krävs tid för att hitta andra lösningar.

– Det är speciellt hus. Det är kårlokaler, men det är inte mycket verksamhet kåren har numera. Det är också därför Högskolan sagt upp avtalet.

Nilsson konstaterar att det i huset finns kontorslokaler, publokaler, hörsal, restaurang med stora ytor för att kåren ska kunna ha sittningar och en discolokal. Det är mycket öppna ytor.

– Det är inte enkla lokaler att ställa om, de är specialbyggda. Vi klurar lite på det här då och då, och jag tycker att vi har lite tid på oss.

Huset är inte vad det var tänkt att vara?

– Nej. Det har skett en del förändringar under resans gång från det att vi byggde det. Men delar av huset fyller fortfarande sin funktion för kåren, konstaterar Kenneth Nilsson.