Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolan Dalarna blir troligtvis kvar i Borlänge - regeringsbeslut på torsdag

Högskolan Dalarna kommer inte flytta från Borlänge. Det beslutet kommer regeringen troligtvis fatta på regeringens sammanträde på torsdag.
– Glädjande. Samtidigt ett svidande nederlag för rektor Marita Hilliges som drivit fråga om en flytt så hårt, säger dalariksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M).

Se även: DT avslöjar– Regeringsbeslut: Högskolan ska ha verksamhet i både Falun och Borlänge

DT har tagit del av ett internt epostmeddelande från Högskolan Dalarnas rektor Marita Hilliges till samtliga anställda i högskolan Dalarna.

I brevet framgår det att Marita Hilliges kontaktats av ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, som meddelat henne att regeringen troligtvis kommer besluta att Högskolan Dalarna ska fortsätta bedriva sin verksamhet i både Borlänge och i Falun. I regeringens regleringsbrev ska det slås fast att Högskolan Dalarna ska garantera en akademisk miljö för fullvärdig utbildning och forskning i både Falun och Borlänge.

Nyheten välkomnas av de som försökt stoppa flytten av högskolan från Borlänge. Dalariksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge har aktivt bekämpat planerna.

– I ett års tid har Hilliges lagt ned all sin energi på att driva igenom en flytt från Borlänge. Det har blivit ett prestigeprojekt som skyfflat in stora summor i en flyttutredning som inte håller måttet. Det har varit ett förlorat år för högskolan Dalarna.

Han kräver nu rektor Marita Hilliges avgång.

– Nu får äntligen vi ett slut på detta. Då kan inte hon leda arbetet vidare. Högskolan måste få en ny rektor som kan ta Högskolan Dalarna vidare och utveckla verksamheten i såväl Borlänge som Falun, säger Carl-Oskar Bohlin.

Premium: Spelet bakom högskolans framtid: "Som att Falun driver en kampanj för att högskolan ska lämna Borlänge"

Se Marita Hilliges svara på kravet om hennes avgång.