Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högljutt kärleksliv störde Proust

Grannarnas lite för höga kärleksliv kan göra en både förbannad och lite avundsjuk. Fråga bara Marcel Proust, "På spaning efter en tid som flytt"-författaren vars brev nu ska säljas på auktion. I ett av breven, daterat 1919, ondgör sig Proust för hyresvärden över grannarnas intima stunder:

"Genom väggen hör jag hur grannarna älskar med varandra varannan dag, med en frenesi som gör mig avundsjuk. Jag avundas dem som kan skrika så pass att jag trodde det inträffade ett mord första gången jag hörde det", skriver han.

Brevet är ett av många föremål ur den världskände litteratursamlaren Jean Bonnas samling, som säljs på auktionshuset Sothebys i Paris den 26 april. I samlingen, som väntas dra in minst 3 miljoner euro, ingår även Victor Hugos privata dagbok, en förstaupplaga av Galileo Galileis "Discorsi" samt ett brev där Gustave Flaubert försvarar sin roman "Madame Bovary" gentemot kritiker.