Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högklassig final – och ett vågspel

/
  • Bengt Ollén, som dirigerar kofestlördagens stora konsert, tillsammans med Anna-Karin och Mats Arnberg i den idylliska miljö som varje sommar lockar massor av proffsmusiker från stora delar av Sverige till Dala-Floda.
  • – De unga får ta över och vi stöttar. säger Matts och Anna-Karin.

En bred och högklassig musikalisk final, men samtidigt också ett ekonomiskt vågspel och ett tydligt generationsskifte.
Årets komidsommarkonserter skulle kunna sammanfattas som ett äventyr.
– Lars-Erik Larssons "Förklädd Gud" är för stor för oss – men vi tar oss an verket ändå, säger Matts Arnberg och Anna-Karin Jobs Arnberg.

Annons

I mer än 30 år har Matts, violinist i Kungliga filharmonikerna, och makan Anna-Karin, intendent vid Nordiska museet, ansvarat för de större konserterna under kofesten.

– Det tar tid att hålla kontakt med musikerna och ork att planera arrangemang, ordna boende och söka pengar, förklarar de och tillägger att invånarna – som de växt upp med – ställer upp på ett fantastiskt sätt.

– Musikerna – våra vänner – älskar miljön i bygden och gemenskapen under kofestveckan.

I år kommer över 100 musiker och sångare från stora delar av landet till Dala-Floda för att ge fem större konserter:

Mylla, visgruppen med bl a Byns Mats och Jonas Hansson konserterar den 6 juli i Dala-Floda Värdshus.

Generationsväxling är titeln på en kyrkokonsert den 10 juli. Där och då möter en kvartett unga musiker med lokal anknytning – Erik Arnberg, Daniel Shariti, Arvid Swedrup och Daniel Thorell – äldre proffsmusiker.

Dala-Flodhästfesten den 11 juli bjuder på en musikalisk mix med medverkan av bland andra Anders Nyberg, Jennifer Ferguson och Anna Eklund-Tarantino.

"Förklädd Gud" framförs den 12 juli och bland 65 medverkande märks körsångare från Kungsholmens gymnasium under ledning av Bengt Ollén, en orkester bestående av musiker från Kungliga filharmonikerna och elever från Dala-Floda Sommarakademi samt solister som Anna Eklund-Tarantino och Johan Schinkler och med Göran Greider som recitatör.

Lilla kofestkonserten dagen därpå ges av nästa generations musiker.

Till det kommer tre konserter med Sommarakademiens elever, i år drygt 40 stycken, som undervisas av elva framstående musiker och lärare.

– Vi låter unga möta äldre som en förberedande generationsväxling eftersom vi nu vill ge de unga en möjlighet att ta över och driva det här vidare. Vår energi håller på att ta slut, säger Matts.

Finalen – om det blir en sådan – på hans och makans arrangörskap blir i så fall magnifik – och kanske kostsam.

– "Förklädd Gud" är ett för stort verk för både kyrkan som lokal och oss. Vi tar personligen en stor ekonomisk risk, säger han och hoppas att inte bara lyckan, utan även Gud – om än förklädd – "står den djärve bi".

Annons