Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerns blå dunster om valfrihet

Annons

Högern skulle aldrig vinna ett val på sin egentliga politik; att vidga klassklyftorna, slå sönder den solidariska välfärdspolitiken och sälja ut folkets tillgångar. De lägger därför ut språkliga dimridåer med ord och begrepp som låter bra, men som saknar innehåll.

För högern är det outhärdligt att det finns mänskliga behov som inte går att exploatera för privat vinst. Dessa behov tillfredsställs ju i offentlig regi. För att kunna göra vinster på sådant som bara kostar och till sin natur inte kan vara vinstdrivande, som vård, omsorg och skola, lägger man ut blå dunster om valfrihet. Vem som är utförare spelar knappast någon roll för de flesta, bara kvalitén är bra.

Den enda vinst man kan få från sådan verksamhet måste komma från skattemedel. Här lyckas högern på något märkligt sätt slå ideologisk knut på sig själv. I ryggmärgen är man emot skatter, men när de går till privat profit så betalar man gladeligen skatt.

Ekonomiska föreningar och bolag med särskild vinstutdelningsbegränsning borde vara de enda som skulle få komma ifråga vid privatisering av vård, skola och omsorg.

Bo Staaf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare