Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerextrema krafter äger prospekterande gruvbolag

Ägaren till bolaget som prospekterar för gruvdrift i bland annat Djura producerar och finansierar högerextrem propaganda i flera länder i Europa.

Wiking Mineral har beviljats tillstånd till provborrning i Gruvbergsfältet i Djura av Bergsstaten. Wiking Mineral har också sedan tidigare andra prospekteringar i Dalarna.

LÄS MER: Djuragruvan nr 5 får en sista chans.

LÄS MER: Krisande gruvbolag förlänger undersökningstillstånd.

Bolaget har också tidigare förhandlat med Boliden om anrikning i Garpenberg av bruten malm från Gävleborg.

LÄS MER: Gruva ska anrika i Garpenberg.

Wiking Minerals huvudägare är Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein. Brinkmann hade enligt den tyska tidningen Der Spiegel 2008 nära kontakter med spanska och italienska nyfascister. Brinkmann är grundare till stiftelsen Kontinent Europa. I stiftelsens styrelse satt enligt Der Spiegel framträdande medlemmar av det tyska nazistpartiet NPD. Stiftelsen samlade ledande intellektuella ur den Europeiska extremhögern och hade tidigare sitt säte i Jönköping. Enligt Hamburgs författningsrätt drömde stiftelsemedlemmarna om en "vit storeuropeisk civilisation", rapporterar Der Spiegel.

Enligt Sveriges radio P4 agerade ett dotterbolag till Wiking Mineral i fjol fasad åt en konferens med Europeiska högerextremister. Armémuseum i Stockholm bokades officiellt för en investerarträff.

Hösten 2011 lämnade Brinkmann enligt egna uppgifter politiken. Sedan dess har han enligt Arbetarbladet uttryckt sympati på Facebook för det högerextremistiska ungerska partiet Jobbik.

Wiking Minerals avgående vd Daniel Friberg är mycket aktiv i högerextrema miljöer. Friberg driver enligt Arbetarbladet bloggen Motpol och förlaget Arktos, båda uttalade delar av den så kallade identitära rörelsen.

– Med identitär menas att man ser värdet av människans identitet i dagens moderna samhälle. Därför understryker man vikten av att försvara denna etnokulturella identitet mot det liberala samhällets homogeniserande krafter, har Daniel Friberg tidigare sagt till Arbetarbladet.

I Wiking Minerals valberedning valdes nyligen Sverigedemokraten Mikael Valtersson in. Daniel Rondslätt som uteslutits ur Sverigedemokraterna sitter också i valberedningen. Rondslätt har varit politisk sekreterare åt SD-politikern Patrik Ehn, som finns med som skribent på Motpol.

– Det har inget att göra med deras tidigare engagemang i Sverigedemokraterna. De är engagerade aktieägare som går på stämmor och under lång tid visat intresse för bolaget. En av dem har också suttit i bolagsstyrelsen tidigare, kommenterade Daniel Friberg tidigare till Arbetarbladet.

Texten har omarbetats för att tydliggöra uppgifternas källor.