Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga halter markradon på Knoppen

Under vintern har en omfattande mätning av radon i Kopparstadens fastigheter genomförts. Sammanlagt har 330 mätningar gjorts, än har inte alla provsvar kommit in men redan nu visar 59 svar mätresultat som ligger över Boverkets nya riktvärde om 200 Bq/m3. Det tidigare riktvärdet låg på 400 Bq/m3.

På Lustigknopp uppmättes de högsta värdena, 36 av 106 mätningar låg över gränsvärdet. Åtta mätningar visade värden över 1000 Bq/m3. Det högsta värdet, 3600 Bq/m3 mättes i en fastighet på Tallbacksvägen där det är markradon som tränger upp i lägenheten.

Anders Ekström bor sedan tjugo år i en av de fastigheter på Lustigknopp där man uppmätt höga radonhalter.

- Jag vet inte hur mycket det är, men jag har förstått att det är höga värden i det här huset. Jag oroar mig inte, det som sker det sker. Jag bodde i en radonkåk när jag växte upp också, jag kanske blivit immun, säger Anders som berättar att man varit där från Kopparstaden och isolerat i en golvlucka bland annat.

- Det känns bra att det görs något.

Driftschef Hasse Persson upplever inte att de boende i området är särskilt oroliga.

- Det behöver de inte vara heller. Vi har redan börjat isolera för att förhindra att markradon tränger upp i byggnaderna. Till vintern mäter vi igen, har det inte blivit markant bättre fortsätter vi med ytterligare åtgärder, säger driftschef Hasse Persson.

År 2020 ska radonhalten i alla bostäder ligga under gränsvärdena enligt Boverkets miljömål. I förskolor ska målen vara nådda 2010.