Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög mysfaktor säljer braskaminer

Täljsten, helkakel, rostfritt stål, glas, sandsten eller gjutjärn? Ved, pellets eller bioetanol? Den som suktar efter en braskamin gör mycket klokt i att noga surfa runt bland över 50 försäljare på nätet.

Annons

Några är ute efter värme, andra efter "hög mysfaktor". De stora försäljarna uppger att köptrenden sedan några år pekar uppåt för braskaminer trots att de kostar – minst – runt 40 000 kronor inklusive rör, skorsten eller takhuv och installation. Priserna för själva kaminen varierar mellan 7 000 och 55 000 kronor – en gjutjärnskamin med retro-look. De eldas med ved, pellets eller bioetanol. Väljer man det senare behöver man ingen skorsten och kan ha den i en lägenhet.

Vedpriset varierar kraftigt enligt konsumenttidningen Råd & Rön, från 350 kronor för en kubik kluven björkved på Blocket till nästan 1 000 kronor från leverantörer med egna hemsidor. Nätpåsarna med ved som säljs på mackar och stormarknader ligger däremellan. Ju tätare trä, desto mer energi. Björkved ger tolv procent mer än tall men 16 procent mindre än bok.

För den som bara vill hypnotiseras av lågornas dans finns en fuskbraskamin från Clas Ohlson med "verklighetstrogna eldsflammor bakom välvd framsida av glas, med eller utan värme". 999 kronor, minimal brandrisk. (TT)