Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög dödlighet på Dalarnas vägar

Det är tre gånger så stor risk att dö i trafiken i Dalarna än i Stockholm. Det visar ny statistik för de senaste tio åren som nyhetssajten På väg har tagit fram.

Jämtlands län är det län som har högst antal omkomna i vägtrafikolyckor i snitt 7,87 dödfall per 100 000 invånare och år rapporterades. Dalarna återfinns på fjärde plats på listan med motsvarande andel 6,73.

Stockholms län finns sist på listan. Här omkommer 2.42 personer per år och 100 000 invånare. Överlag så ligger storstadslänen långt ner på listan.

Den höga dödligheten på glesbygdens vägar förklaras bland annat med en större mängd skotertrafik.

En annan anledning till den stora skillnaden mellan storstadslän och glesbygdslän är, enligt Trafikanalys som står bakom statistiken, bland annat befolkningstätheten. Boende i tätbefolkade områden åker färre antal mil bil per person än glesbygdsbor och mer kollektivtrafik.

Ser man till det faktiska antalet dödsolyckor på vägarna så toppas antalet dödsfall i vägtrafiken av Västra Götaland med 693 polisrapporterade dödsfall på tio år. Motsvarande siffra för Jämtland är 100 dödsfall.