Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög belastning på Brottsofferjouren behöver få fler medlemmar

I år har 98 drabbade våldsoffer fått stöd av brottsofferjouren i Mora, Orsa och Älvdalen. Dessutom har jourens ideellt verksamma medlemmar arbetat i 275 timmar med olika fall.

Annons

– Det är en kraftig ökning från förra året, berättar ordföranden Rutger Brodd och den studieansvarige Elsy Jonsson.

Förra året fick 50 personer hjälp och redan tre månader före årets slut har jouren nästan fördubblat den siffran till 90 ärenden.

En förklaring är att polisen sedan den 1 oktober 2011 är skyldig att anmäla till brottsofferjouren om personer som utsatts för brott.

I samband med att författaren Arkan Asaad, 34 år, kommer till Mora och håller ett föredrag om sin bok den 17 oktober "Mitt liv och rätten att själv få välja" så inleder den lokala brottsofferjouren kvällen med ett 10 minuter långt anförande om sin verksamhet.

Asaads vittnesmål i boken handlar om kollisionen mellan far och son och mellan västerlandets tro på individualitet och mellanösterns starka familjetradition. Brottsofferjouren och Mora kulturförvaltningen håller i arrangemanget tillsammans.

Jouren i Ovansiljan, som bildades 1993, var en av de första i landet med stödpersoner till vittnen vid rättegångar.

– Vi bedriver ideell verksamhet och hjälper folk som blivit drabbade av brott och fungerar till stöd till personer blivit inkallade till vittnesmål, förklarar Rutger Brodd.

Vittnesstöd är en uppgift som betyder väldigt mycket och spelar en viktig roll för att vittnen överhuvudtaget ska våga framträda i rätten. Stödpersonerna förklarar för ett vittne i förväg hur själva förloppet går till i rättssalen och stödpersonen kan dessutom sitta med i rättssalen om vittnet så önskar.

Den första brottsofferjouren i landet bildades av Per Svensson, före detta kvarterspolis i Södertälje, 1978. Jouren i Ovansiljan initierades av dåvarande tillförordnade polismästaren i Mora, Karin Götblad, idag länspolismästare i Stockholm.

Enligt Rutger Brodd har föreningen i Mora, Orsa och Älvdalen i dag 21 aktiva medlemmar samt tillsammans med passiva stödpersoner eller företag finns 50 medlemmar.

– Vi ska finnas till förfogande i princip dygnet runt och delar upp det så att en av medlemmarna sköter telefonpassningen per vecka. Många ärenden avslutas inte med ett samtal utan lever vidare under en längre tidsrymd.

För att få ett stödpersonbevis krävs 30 timmars utbildning. Enligt Elisy Jonsson sker den under en weekend. Därefter sker en återträff med uppföljning samt en studieresa exempelvis till Falun där nya medlemmar får se på polisens ledningscentral LKC, besöka häkte samt stödcentrum.

Brottsoffermyndigheten betalar utbildningen. För gamla medlemmar finns en årligen återkommande påminnelseutbildning.

Enligt Rutger Brodd behöver jouren rekrytera yngre människor då medelåldern bland medlemmarna är hög och dessutom vore det bra med utrikesfödda människor.

– Kanske skulle det vara lämpligt att gå ut facebook och twitter för att göra mera reklam i en breddare krets.

Kommunbidragen till jouren från Mora, Orsa och Älvdalen hör till den högsta i landet med fem kronor per kommunmedborgare.