Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeysverige sågar LIF

Mitt under rekonstruktionen har Leksands IF gjort klart med Oscar Ahlsenfelt, 25.
Det får Hockeysverige att rasa.
– Jag ska själv ta reda på hur i helvete förbundsstyrelsen ska hantera det här, säger Jan Simons.

Leksands IF är under rekonstruktion.

Mitt i processen väljer klubben att plocka in Modomålvakten Oscar Ahlsenfelt, med hjälp av extern finansiering.

Det får känslorna att svalla i Hockeysverige.

– Jag tycker att man kan ifrågasätta det rent moraliskt och mot klubbens fordringsägare. Även om det är externt finansierat fram och tillbaka. Det känns lite konstigt agerat måste jag säga, säger BIK Karlskogas klubbchef Torsten Yngvesson.

Varför?

– Det är pengar som ska till för att finansiera en ny spelare. De pengarna kanske hade kunnat läggas för at betala skulder. Jag tror det här sticker i ögonen på många.

VIK:s klubbchef Anders Eklund är försiktigare.

– Som konkurrenter kan vi ha synpunkter på att man har två friska målvakter, och sedan går man till sina sponsorer under en rekonstruktion. Det är klart det kan kännas lite märkligt. Jag tycker att det är ett gränsfall, men jag är inte personen att döma. Jag hade kanske gjort samma sak.

Men Moras tidigare klubbdirektör, Jan Simons är irriterad.

– Det här är en mycket större fråga än bara Ahlsenfelt. Vad det här handlar om är att man har satt regelverket helt ur spel. En gång i världen inrättade man en nämnd. Hur ishockeyförbundet ska klara sig ur det här, utan att göra något åt Leksands IF det förstår ingen i hela Hockeysverige.

Vad tänker du på då?

– Leksand har förmodligen tio spelare i dag som man normalt sett inte har råd att ha ute på isen. Konkurrensen i ligan är helt satt ur spel. Om Leksand går till kvalserien och får möta lagen från elitserien, då finns det inte ett uns av sportslig rättvisa i det här, säger Simons och fortsätter:

– Leksand har hållit på med det här i så många år, och kört det här rejset och inte anpassat ekonomin efter verksamheten. Sedan slår man konkurrensen totalt i spillror. Vad jag förstår har inte hockeyförbundet gjort ett smack åt det här.

Vad tycker du att de borde göra?

– För det första måste man kolla hur Leksand fick okej på licensnämnden den 30/4 2012, för att sedan vara totalt black i mitten av augusti. Det finns ingen som begriper hur det hänger ihop. Hur har man fått till den balansräkningen, när man efter ett knappt halvår är helt bankrutt. Hur kan liganämnden gå på en sån bluff?, säger Simons och fortsätter:

– Jag ska själv, eftersom jag hållit på med det här så länge, ta reda på hur i helvete förbundsstyrelsen ska hantera det här. Vi är kanske ett av lagen som hamnar på åttonde plats. Då kommer vi indirekt att tappa två till tre miljoner på det. Hade det försvunnit tio spelare i Leksand, då är de inte etta i serien. De är fan inte ens sjua.