Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeylivet är inte bara på isen

Ungdomar från olika delar av Sverige kommer till Furudals skolas hockeyprofil.
De flyttar hemifrån när de är 14 år och ska klara både skola, träning och hushållsarbetet hemma.
Kocken Eva-Lott Långberg kom till IFK Ores hockeyförläggning Hockeyborg för att inspirera de unga att laga både snabb och billig mat till sig själva.

Bara två av totalt 20 elever i årskurs åtta och nio går Furudals skolas hockeyprofil. Det innebär att eleverna tränar ishockey under skoltid, men även kvällstid.

Några bor tillsammans, två och två eller tre och tre, några bor själva i egna lägenheter. Eleverna i årskurs åtta är bara 14 år och de har redan flyttat hemifrån, långt hemifrån ibland. Det finns elever från bland annat Blekinge och Uddevalla.

– Jag kan ju tycka att det är i tidigaste laget, säger Mattias Olsson, tränare för U16 laget och ansvarig för U16 eleverna på skolan, men det brukar gå väldigt bra, säger han.

Att laga mat tillsammans var mer ett sätt att göra saker ihop utanför hockeyn, få mer idéer att laga varierad kost, snabb och lättlagad mat, även för matlådor.

– Eleverna är så duktiga, verkliga talanger, de berättade att de lagade all sorters mat hemma, plankstek, fläskfilé. Vi utvecklar den enkla kosthållningen och det är verkligen jättekul att vara med eleverna i köket, säger Eva-Lott Långberg, hemkunskapslärare och textillärare i Furudal som också tävlat i Sveriges Mästerkock. När valet att jobba inom krogbranschen och att arbeta med barnen och ungdomarna i skolan blev aktuellt, valde Eva-Lott skolan.

– Jag trivs enormt bra. Det är så kul, säger Eva-Lott som även har jobbar i Boda och Vikarby skolor.

På måndagskvällen lagade eleverna potatis- och kasslergratäng, köttfärssås och spagetti, korvstroganoff och ris och fiskgratäng med räkor. Efteråt åt alla tillsammans middag.

Elias Frisk är en av hockeyprofilens elever. Han kom till Furudal som 14-åring och bodde den första tiden tillsammans med andra hockeyelever. Snart flyttade han till eget boende där det förväntades att han skötte hushållsarbetet själv.

– Det har gått bra både med skolan, hockeyn och maten, säger Elias från Hudiksvall. Jag trivs och jag lagar egen mat, alla möjliga olika sorter, säger Elias.

– Vi ville testa det här med matlagning tillsammans som ett försök, dels för att öka matkunskapen och dels för att göra något helt annat än att träna och spela hockey, säger Mattias Olsson.

Eva-Lott Långberg berättar att matlagning med hockeyeleverna kommer att fortsätta under hösten