Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeylegenden Mas Åke Larsson har avlidit

Hockeylegenden Mas-Åke Larsson från Mora avled på måndagen i en ålder av 88 år. Han fyllde så sent som den 6 februari.

Mas-Åke var framgångsrik i rinkarna under 1950- och 60-talen, både i Moras färger och i landslagsdräkten. I ungdomen spelade Mas-Åke bandy, innan han kom in på hockeyn genom så kallade byalagsserier. Han utvecklades snabbt som spelare. Endast 17 år gammal debuterade han i Mora IK:s A-lag. Det var 1944 och Mora vann med 17-1. Mas-Åke gjorde tio av målen.

Under åren blev det åtskilliga matcher i MIK-dressen och massor av mål från Mas-Åkes klubba. Han kom att göra 24 officiella landskamper i Tre Kronor och hans medspelare på isen hade legendariska namn som Sven Tumba, Lasse Björn och Åke Lassas. 1952 var han uttagen till det svenska laget för OS Oslo, men fick lämna återbud på grund av en skada, veckan före invigningen. 1954 fick Mas-Åke en unik utmärkelse. I en tre nationers turnering med Finland och Ryssland, fick Mas-Åke en finländsk utmärkelse som Sveriges bästa spelare. Bobrov fick samma uppskattning för bäste ryska spelare och bäste finne var Hakala.

Mas-Åke var den sista kvarvarande spelaren i det Mora-lag som spelade SM-final mot Djurgården 1950.

Han har varit spelande tränare i åtta olika klubbar. Han missade nästan aldrig en hemmamatch i FM Mattsson Arena och var med sina söner så sent som för några veckor sedan. Alltid kom gamla hockeyvänner fram och hälsade på honom. Smeknamnet "Mas" fick han ärva av pappa Olle. När pappa Olle gjorde lumpen i Stockholm fick han epitetet "Mas-Olle". Ett smeknamn som Åke tog över. I det civila arbetade Mas-Åke som elektriker och dessutom var han badmästare i Mora under 30 år. Närmaste anhöriga är två söner, Tommy och Mats Åkesson med familjer.