Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjulkul i världsklass på Leksandsrundan

Har du en cykel hemma? Välkommen till start på Leksands första långlopp på cykel.
– Vi hoppas på folkfest under cykelveckan där också barnen får ett eget cykellopp i år, säger initiativtagaren Bodil Wilén.

Det kommer snurra rejält runt stans enda rondell lördagen den 8 augusti. Då kulminerar cykelveckan med storpremiären av Leksandsrundan.

Det 13 mil långa cykelloppet går genom 50 vackra leksandsbyar ut i fyra olika vädersträck. Tre gånger kommer cyklisterna in för varvning runt Tuppstake-rondellen.

Och Bodil Wilén har - tillsammans med Erica Sterner som anslutit till arrangörsteamet - stora planer för 13-milarundan:

– Vi vill skapa ett cykellopp av världsklass, säger de målmedvetet.

Intresset för motionscykling i Sverige bubblar starkare än någonsin. Och enligt Bodil och Erica har Leksandsrundan alla förutsättningar att bli ett lika självklart namn på cykelkartan som Vätternrundan och Siljan Runt. Den unika cykelmiljön finns ju redan på plats, med sina fina slingrande vägar genom Leksands byar.

Cykelveckan i Leksand inleds måndagen den 3 augusti med fyra olika kvällsturer till och med torsdag kväll. Turerna är på mellan tre och fyra mil och längst bort på varje runda är det fikastopp.

– Ingen stress eller hets eller tidtagning, säger Bodil Wilén.

Vill du delta på lördagens premiär av 13-milarundan blir det dock tidtagning och dessutom finns ett anmälningstak på 500 deltagare.

Nytt för i år är även att barnen får ett alldeles eget lopp under cykelveckan - Posttrampet. Klockan 16:30 på fredagen går starten och de allra yngsta barnen, mellan 0 till 5 år, cyklar iväg ett varv på en 500 meter lång slinga medan de lite äldre barnen, 6 till 8 år, cyklar två varv.

Väl i mål för både stora och små väntar After Bike på Gårdscafét:

– Ett härligt sätt att samlas tillsammans och prata om sina cykelupplevelser, säger Bodil Wílen.