Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtattacken på fonden: "Hur tramsiga som helst"

Hjärtinfarkt i Dalarna – då har du 72 procents chans att få rätt behandling inom rekommenderad tid.
Siffror Per–Lennart Ågren, chef på kardiologen vid Falu Lasarett, är kritisk till i Hjärt–Lungfondens "Hjärtrapporten 2012"
– De är hur tramsiga som helst, säger han.

Under måndagen presenterade Hjärt–Lungfonden siffror över de olika landstingens förmåga att snabbt ta hand om hjärtinfarkter enligt rekommenderad tid.

Enligt nationella och internationella riktlinjer ska, så kallad, ballongvidgning (PCI) utföras inom 90 minuter och trombolys (propplösande läkemedel) inom 30 minuter från första sjukvårdskontakten.

I Dalarna fungerar det i 72 procent av fallen – allt enligt ny statistik som presenteras i "Hjärtrapporten 2012".

För att nå upp till godkänd nivå krävs att nio fall av tio får behandling enligt rekommenderad tid – och landstinget i Dalarna placerar sig därmed i mellanskiktet.

Värst är det i Kronobergs län där endast 34 procent får rätt behandling inom de godkända riktlinjerna.

Örebro län toppar ligan med 91 procent.

– Resultatet är både inspirerande och oroande. Att vissa landsting lyckas behandla nästan alla i tid visar att det är möjligt, men många landsting har långt kvar, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt–Lungfonden i ett pressmeddelande.

– Här finns stora möjligheter att rädda fler liv. Tack vare forskningen vet vi vilken behandling en hjärtinfarktspatient behöver och vi vet också att tiden är avgörande, utvecklar Josephson.

Men chefen för kardiologin vid Falu Lasarett, Per–Lennart Ågren, ger inte mycket för Hjärt–Lungfondens undersökning

– Det går inte att jämföra glesbygdslän med storstadslän som har en koncentrerad befolkning, säger Ågren och fortsätter:

– Vi har alla målet att man ska få behandlingen så fort som möjligt. Men att jämföra Örebro län där man har Örebro mitt i ett litet län mot ett glesbygdslän där vi har ända upp till Särna blir bara fånigt.

I dag är det endast Falun som har möjlighet till att kunna genomföra den behandling som Hjärt-Lungfonden har tittat på.

– Sedan, måste vi alla ha målsättningen att det ska gå så fort som möjligt, men det kan inte gå lika fort från Särna till Falun som från Lindesberg till Örebro. Siffrorna är hur tramsiga som helst.

– Om vi skulle vilja ha bra siffror kan vi ge propplösande behandling som man gjorde förut direkt i ambulansen. Sedan har det visat sig mycket bättre att åka direkt till ett laboratorium och öppna kärlet med ballong och det finns bara i Falun, summerar Per–Lennart Ågren.