Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälpte restauranger att tjäna miljoner svart

Falska fakturor på 14 miljoner kronor och tjocka sedelbuntar med hundratusentals kronor gömda i lokalerna.
På måndag startar rättegången mot de tre män från Borlänge som sedan 2012 stått åtalade för grova ekonomiska brott inom grossistföretegat Med Food AB i Borlänge.

Annons

”Låg i en tygpåse i en arkivkartong, 96 000 kronor” och ”Buntat med gummisnodd liggande ihop med andra buntar med pengar i en bakåtvänd bokhylla, 17 350 kronor”.

Raderna är hämtade ur ett beslagsprotokoll från den 9 mars 2011 då polis och skatterevisorer slog till mot Med Food AB:s nybyggda lokaler i Mats Knuts i Borlänge.

Sammanlagt hittades nära en halv miljon kronor i kontanter undanstoppade i ett rum som disponerades av en av de tre män som senare åtalades för grovt försvårande av skattekontroll och medhjälp till motsvarande brott.

Det var inte heller bara stora kontant summor som påträffades vid tillslaget som föregicks av en lång tids spaning mot Med Foods varuleveranser i Dalarna och angränsande län.

Den mer än 6 000 sidor tjocka förundersökningen visar också hur utredarna bland beslagen funnit 1 674 fakturor som skickats till ett 40-tal påhittade kunder. Fakturor på varuleveranser för närmare 14 miljoner kronor.

Bland annat fanns 21 kontantfakturor för leveranser till Hökargrillen i Hedemora under 2009 - 2011. Detta trots att Hökargrillen brann ned till grunden redan 2008 och revs året därpå.

Under april 2009 till februari 2011 ska företaget enligt sin egen bokföring också vid 32 tillfällen ha levererat pizzaingredienser för 292 613 kronor till Torgåsbaren Pizza och Grill med adress i Lima.

Den rörelsen avvecklades dock redan 2006 då fastigheten också blev såld och byggdes om till skiduthyrning inför vintersäsongen 2007.

Sammanlagt misstänks fakturorna till de påhittade kunderna ha lett till att hela 73 restauranger, de flesta i Dalarna, kunnat ta emot svarta varuleveranser från Med Food för motsvarande belopp.

Med en beräknad bruttovinst på omkring 60 procent misstänks varuleveranderna ha hjälpt restaurangerna med svart försäljning för uppemot 30 miljoner kronor.

Vad har då företaget tjänat på att hjälpa sina kunder att tjäna svarta pengar?

– Det handlar om en konkurrensutsatt marknad där kunderna kanske krävt att få hjälp att tjäna svarta pengar. Det är väl inte heller allt för långsökt att misstänka att företaget också fått ta del av de oredovisade vinsterna, säger en person med insyn i utredningen.

De tre åtalade männen nekar till brotten.