Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälpte Brage till titeln

Här är den nya inställningen som hjälpte Brage till seger i JDM-finalen:
Falu FK släpper spelare över kommungränsen – utan ersättning.
– Jag tror inte på bymentaliteten, säger styrelseledamoten Pär Borgersen efter 0–2-förlusten.

Daniel Björkman, 19, fick pris som Brages bästa spelare i JDM-finalen mot Falu FK.

Semir Omerbasic, 16, gjorde det avgörande målet.

Båda är fostrade i Falun – precis som 17-åringarna Adam Persson och Joakim Broman, som båda återvände till Kopparvallen i Bragetröja i går.

– Hade det varit för fem år sedan hade de spelat i Falu FK, konstaterar Pär Borgersen.

Så sent som 2009 vann Falu FK JDM-finalen mot Brage med 2–0, föreningens andra raka JDM-titel.

Men samma höst ramlade a-laget ner i division 3 och det lag som 2007 marknadsförde sig som "ettan i Dalarna" var plötsligt bara delad trea.

Med en ny styrelse togs för snart tre år sedan också ett strategibeslut som innebär att Patrik Carlgren och Daniel Björkman under säsongen 2012 har spelat Superettan-fotboll med Brage – utan att Falu FK, som har förhandlingsrätten, har krävt ersättning för dem.

– Blir de etablerade och andra klubbar börjar rycka i dem är det ett annat läge, men för att killarna ska få chansen att spela i Superettan kommer vi aldrig att börja prata om utbildningsersättning. Det är spelarna som ska vara i fokus, säger Borgersen.

Det låter som att Falu FK vill vara dalafotbollens "good guys".

– Jag vill vara det. Jag tror att det blir väldigt svårt om man ska diskutera ersättningar. Vi brottas alla med ekonomisk problematik och många skulle säkert vara lockade av att tjäna några tusenlappar på spelare, men jag tror att det är väldigt kortsiktigt att tänka så.

Är tiden när Falu FK kunde utmana Brage om JDM-titeln för all framtid förbi?

– Vi jobbar utifrån de förutsättningar vi har och då framstår man som lite galen om man står här och säger att vi ska utmana Brage. De har 1 500–2 000 på läktarna och det har inte vi. Där har du grunden. När Falu FK var i division 1 var det sällan över 500.

I går lyckades FK stå emot en halvlek, sedan tog Brages större skicklighet ut sin rätt.

– I en sådan här match är det såklart kul om vi kan vinna, men i ett större perspektiv så tror vi att det är omöjligt att bedriva elitverksamhet i två så små städer. Låt Brage vara etta och att vi sluter upp bakom dem. Jag tror inte på bymentaliteten, säger Pär Borgersen.

Brages inställning är också tydlig.

– Vi skulle egentligen ha haft med Erik Törnros (lånet från Gävle) i en halvlek . Det är klubbens uttalade målsättning att vinna JDM varje år, berättar U21-tränaren Jan-Åke Rosén.