Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälpstickan växer i Falun

I Falun finns många ideella arbetade som inte syns, de sitter nämligen hemma och stickar. Via föreningen Hjälpstickan skänker de mössor, sockor och vantar till behövande.

Till RIA-stugan i Falun skänker den ideella föreningen Hjälpstickan stickade kläder. Filialen i Falun startades av Anita Blomberg 2009 och sedan har de bara vuxit.

– Vi är bland de största filialerna nu och vi bara växer och växer, säger hon.

Under sommaren har det varit ett uppehåll men nu i september sätts sticksäsongen i gång igen. Det är främst mansstorlekar av mössor, sockor och vantar som behövs.

– Det enda du behöver är stickor, garn och ett hjärta. Alla kan vara med, säger Anita Blomberg.

Det går till så att folk lämnar sina stickade kläder – främst mössor, vantar och sockor, till kundtjänsterna på ICA Maxi, Bataljonsvägen och City Gross på Stortallsvägen. Anita hämtar upp kläderna och kör dem till RIA-stugan.

Det blir uppskattningsvis 100 Ikeakassar med kläder om året som skänks till behövande.

– Det finns så många som vill hjälpa till och det finns problem även här hemma. De som tar emot kläderna blir så glada, att något är nytt, fräscht och stickat bara för dem. Jag ser jag att det verkligen gör skillnad, säger Anita Blomberg.

Under tre terminer har besökarna i RIA-stugan själva kunnat lära sig sticka tack vare Anita Blomberg som kommer dit en eftermiddag i veckan och har ett stickcafé.