Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp, mitt barn är konstant förstoppat!

Fråga: Min dotter har sedan hon var 2-3 dagar gammal varit konstant förstoppad, hon är nu ett år. Vi har fått ge henne laktulos varje dag i flera månader för att hon lättare ska göra behov men tillslut fungerade inte det. Så vi tog kontakt med medicinavdelningen för barn som var säkra på att det var mjölkallergi. Men efter en månad helt mjölkfri kost hade det inte blivit bättre - så det var ju inte orsaken.

Nu har dom bara skrivit ut ett pulver som heter forlax som vi löser upp i vatten på morgonen, och det funkar, men glömmer vi en dag så är det kört, då blir hon stenhård i magen och gråter när hon ska bajsa.
Är det något du skulle ha tänkt på om du träffat ett barn med de problem våran dotter har? Något vi kan fråga läkare om eller har du någon känsla för vad det skulle kunna vara? Jättetacksam för svar.

Mvh, Linnea

Svar:  Förstoppning är en vanlig åkomma hos barn och en av de absolut vanligaste orsakerna till att barn har ont i magen. Ibland är det bara en utfylld tarm utan att avföringen är särskilt hård men ibland är det också precis som du beskriver.

Din dotters besvär började väldigt tidigt och då måste man fundera på bakomliggande orsaker till förstoppning. Om man blir förstoppad vid några månaders ålder eller senare så är det nästan alltid vanlig förstoppning som behöver behandlas med laktulos (eller forlax eller liknande mediciner) under en längre tid för att förhindra fortsatt förstoppning.

När man insjuknar så tidigt som er dotter tycker jag att man bör ställa några ytterligare frågor för att få veta hur hennes tarmfunktion är. Funderingen blir ju om det finns någon bakomliggande orsak till förstoppningen. Växer hon som hon ska? Följer hon sina kanaler på tillväxtkurvan? När hon var nyfödd, kom det svarta bajset (barnbeck eller mekonium) ut första dygnet som det brukar göra eller tog det längre tid? Har någon känt henne i stjärten, är hon väldigt spänd så att hon får svårt att bajsa? Beroende på svaren på de här frågorna får man ta ställning till eventuell vidare utredning av er dotter. Fortsätt ändå med medicinen så att hon bajsar regelbundet. Det är besvärligt och jobbigt med förstoppning och kräver tålamod i behandlingen.
Lycka till!

Hälsningar
Peter