Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittades efter 150 år

Hade följande historia skrivits in i en bok eller i ett filmmanus hade kommentarerna säkert blivit: Sån't där händer aldrig!
Men än en gång har verkligheten överträffat dikten.
Här kommer den sanna berättelsen om hur en 1800-tals snusdosa från Leksand gör avtryck i 2011 års historieskrivning.

För cirka 150 år sedan står Daniels Per Persson från Romma i Leksand vid Riddarholmens gamla ångbåtskaj i Stockholm.

Han tar upp sin fina snusdosa för att ta en pris - men olyckan är framme och dosan försvinner i Mälarens gröna vatten.

Och här hade historien kunnat ta slut - men åren går och Stockholm växer och blir allt större. Plötsligt är året 2011 och bygget av Citybanan - en sex kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Stockholm - är i full gång.

Arkeologerna jobbar så väl på land som i vatten för att dokumentera historien innan järnvägstunneln är ett faktum. Och då - under 1869 års sjöbotten - görs fyndet; En snusdosa i mässing med inskriptionen "Danils Per Persson Leksand & Romma 1847".

Här hade historien än en gång kunnat ta slut, men verkligheten överträffar dikten - igen.

Marcus Hjulhammar är den som på plats vid Riddarholmskajen är ansvarig för utgrävningarna, men högste chef för arbetet är Hans-Lennart Ohlsson, chef vid Sjöhistoriska museet.

När han härom veckan satt i sitt arbetsrum kom plötsligt Marcus Hjulhammar förbi.

– Han var egentligen här i ett annat ärende, men tittade in till mig för de hade hittat något alldeles speciellt, berättar Hans-Lennart Ohlsson.

Vid första anblicken såg det ut som ytterligare en snusdosa i metall att lägga till de andra två som hittats tidigare.

Men när Hans-Lennart Ohlsson tittade närmare och började läsa inskriptionen visste han inte vad han skulle tro.

– Jag har tillbringat många somrar i Leksand hos min kusin och vet ju var Romma ligger och så står det Leksand och Romma på dosan!

– "Jag ringer min kusin för att få veta mer" sa jag till Marcus, berättar han.

När kusinen får telefonsamtalet tar det inte många minuter förrän hon säger; Men du - jag tror att Danils Per är släkt med min man".

– Det här liknar ingenting jag varit med om under mina 25 år här på museet. Att något man hittar på sjöbotten har anknytning till min egen släkt! säger en både glad och förbluffad Hans-Lennart Olsson.

Kusinen i Leksand heter Monika Bergman och hennes man - Knubb Hans Bergman är det som är släkt med Danils Per Persson.

– Danils Margareta Perdotter var lillasyster till Danils Per och min farfars mor, berättar han och fortsätter:

– Hon flyttade till grannbyn Berg när hon gifte sig med sjökaptenen Knubb Erik (Jerk) Ersson - befälhavare på ångaren Prins August. Men det är en helt annan historia, avslutar Bergman.

Så tillbaka till snusdosan. Vad som kommer att hända med den i framtiden är inte bestämt. Tillsvidare finns mässingsdosan bland de andra utgrävningsfynden i Stockholm.

– Men det vore kul att om vi via tidningen kunde få kontakt med släktingar till Danils Per Persson, säger både Hans-Lennart Ohlsson och Hans Bergman.

Vad man vet gifte sig Danils Per från Romma år 1855 med Carin Ersdotter från Västra Rönnäs och de fick en dotter. Men Carin dör och 1860 gifter Danils Per om sig och flyttar till gården Olles i Torrberg.

Förutom första dottern Carin så får han ytterligare två döttrar - Anna och så Margareta som föds tre dagar efter sin fars död i november 1873.