Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade stockbåt från 1700-talet

Träföremål vid Bysjön i Rättvik har daterats till att vara en nästan trehundra år gammal stockbåt.
– Det var spännande att få den tidsbestämd, säger upptäckaren Nils Björ.

För tre år sedan upptäckte Nils Björ och hans familj träföremål vid sin båt i Bysjön, som ligger nära Hedsåsen i Rättvik.

– Vi började fundera vad det var för något. Min son är utbildad arkeolog men han hade inga grejer att datera träet med så jag ringde Torbjörn Axelson, men jag trodde inte han skulle komma, säger Nils Björ.

I början av juli borrade Torbjörn Axelson, dendrokronolog på hobbybasis, hål i träet för att kunna datera med hjälp av dendrokronologi. Enligt honom är det en stockbåt från tidigast 1739. Mest troligt är den från första halvan av 1740-talet. Båten är 2,8 meter lång och 80 centimeter bred. Bottnen är flathuggen.

När Nils Björ och hans familj hittade delarna i vattnet drog den upp dem på land av nyfikenhet. Torbjörn Axelson ser helst att delarna läggs tillbaka på sjöbottnen så att de kan bevaras.