Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade ny malmkropp i Falu gruva

Prospekteringsbolaget som undersöker Falu koppargruva söker förlängt tillstånd och hävdar att de nu har detaljinformation om nya tidigare okända malmkroppar som ska undersökas på allvar det närmsta året.

DT-appen: Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Prospekteringsbolagen Drake Resources och Royal Falcon Mining som har haft jätteområden inmutade runt Falu koppargruva sedan 20017 har nu släppt nästa alla undersökningstillstånden runt gruvan och nu krymper man ned undersökningstillståndet Falun nr 100 från 965 hektar till 100 hektar i jakten på guldgruvan man borrade intensivt efter

Man hoppas att Bergsstaten ska bevilja ett förlängt tillstånd på ytterligare ett år, det tionde undersökningsåret enligt minerallagens bestämmelser.

I Faluprojektet redovisar nu bolaget att de genomfört en mycket omfattande avhandling, "så omfattande att det knappast gjorts något motsvarande senaste årtiondena runt Falu gruva".

Avhandlingen ska ha gett helt ny information och lett fram till en ny geologisk karta, en modell på ursprungsmineraliseringen före raset och bildandet av stora Stöten, detaljinformation om de komplexa malmkropparna i gruvan samt fynd av:

"Nya tidigare okända malmkroppar"

"Den oväntade massiva sulfid skärningen som Drake gjorde är ett exempel på tidigare modell av tillvägagångssätt vid prospekteringsarbete", skriver Mathias Forss vid GeoPool AB som på ägarnas uppdrag begär förlängning.

Boliden Garpenberg och Falu Gruva har bland geologer klassificerats som likadana mineraliseringar, men det vill man nu slå hål på:

"Nu har det framkommit att de är väldigt olika. Bland annat i koppar-arsenik-zink jämfört med zink-bly-silver förhållandet. Nya åldersdateringar indikerar dock en liknande ålder mellan Falu gruva och Garpenberg. Garpenberg är mycket mera undersökt och stora investeringar i geologisk förståelse har gjorts och följts upp med borrningar".

"Drake har nu en möjlighet att undersöka tidigare okända mineraliseringar vilket är planerat för den ansökta perioden", skriver Forss i förlängningsansökan.

Det betyder att det måste hända mycket det närmsta året. Efter det tionde undersökningsåret får prospekteringsbolag det mycket tuffare.

Minerallagen stadgar att efter det tionde året kan ett bolag få ytterligare högst fem år på sig "om det finns synnerliga skäl såsom att tillståndshavaren visar, att betydande arbete har lagts ned inom området och att vidare undersökningar sannolikt kommer att leda till att bearbetningskoncession kan meddelas".

Det betyder att Drake Resources och Royal Falcon Mining nu inom sex år måste ansöka om att få återstarta guldgruvan mitt i Falun, under världsarvet och Falu Rödfärg med allt vad det kommer att medföra eller så får man ge upp och då är det fritt fram för andra att om sju år börja om.

Gruvan i Falun började brytas under vikingatiden och den senaste salvan i gruvan sköts vid en ceremoni 8 december 1992 och sedan lades gruvan ned. Gruvan ovan jord ägs och förvaltas sedan år 2000 av den fristående Stiftelsen Stora Kopparberget. I december 2001 utsåg Unesco Falu Gruva tillsammans med delar av staden Falun och bergsmansbygden till ett av världens världsarv.