Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade naken man i särbons säng

Då mannen kom till sin särbos lägenhet hittade han en naken man i hennes säng. Denne slets ur sängen och förpassades naken ut i trapphuset där han fick stryk. Nu har den uppretade särbon dömts för misshandel.

Svartsjukedramat inträffade den 27 december förra året i en lägenhet i Borlänge. Paret i 40-årsåldern hade då efter åtskilliga år som sambos sedan en månad övergått till att vara särbos. Mannen bodde kvar i huset medan kvinnan flyttat in i en lägenhet.

Den aktuella kvällen inledde de båda tillsammans med att besöka "Hela Huset Gungar" vid Galaxen. De skiljdes dock senare åt och kvinnan åkte till sin lägenhet tillsammans med två arbetskamrater.

Kvinnans umgänge med arbetskamraterna på krogen - och att hon också tagit med dem hem - gjorde mannen lite misstänksam. Efter att krogen stängt begav han sig därför till kvinnans lägenhet dit han hade nyckel.

Där var säkerhetskedjan på och mannen ropade åt kvinnan att hon skulle släppa in honom. Naken kom kvinnan och öppnade och några ögonblick senare upptäckte han också hur en av arbetskamraterna låg naken i sängen.

Mannen slet tag i den nakne och släpade ut honom i trapphuset. Därefter går de bådas versioner om vad som hände isär.

Enligt särbon var den nakne mycket aggressiv, något som ledde till att han själv hamnade i en nödvärnssituation. Han fick också ta emot ett knytnävsslag mot handen som krossade ett ben och tvingade honom att gå med handen i gips i fyra veckor.

Den nakne har i förhör uppgett att han trodde att parets förhållande var över. Han blev därför mycket förvånad då mannen dök upp och slet honom ur sängen. Ute i trapphuset hamnade han på golvet där han passiv bara försökte skydda sig från särbons slag. Några slag har han själv inte delat ut och inte heller några hotelser.

Det anser dock inte tingsrätten. Istället konstateras att han med våld kastat ut den nakne från en bostad som inte var hans egen. Han hade därför inte heller någon rätt att freda bostaden med våld.

Kvinnan i dramat har hävdat att hon var berusad och därför inte minns så mycket. Hon hade dock öppnat dörren efterson hon var övertygad om att mannen annars skulle slå sönder den. Hon minns därefter hur den nakne slets ur sängen och hur hon därefter så att han låg ihopkrupen på golvet där han skyddade sig mot särbons slag.

Falu tingsrätt anser inte att särbon hamnat i en nödvärnssituation. Istället anser rätten det styrkt att den nakne utsatts för upprepat våld då han låg ned och försökte skydda sig.

Rätten menar därför att straffvärdet för misshandeln uppgår till två månaders fängelse. Risken för återfall i brott bedöms dock som liten och han döms därför till 75 timmars samhällstjänst. Han ska dessutom själv stå för sina försvarskostnader och även betala 500 kronor till brottsofferfonden.