Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade guld och tecken på platina och palladium

Ore Explorations diamantborrningar med tre borrhål i Nordibyn utanför Bjursås ser ut att bli bingo för prospekteringsbolaget. I analysen av det första hålet har man hittat förutom de vanliga basmetallerna också guld och indikationer på de ännu sällsyntare och eftertraktade metallerna palladium och platina

Ore Exploration har under året diamantborrat tre hål i inmutningen Nordibyn nr 1 - norr om Bjursås - där man ursprungligen hade fokus på koppar, zink, bly och silver.

Nu utvidgas undersökningarna runt den gamla Middagsgruvan med en inmutning av Nordibyn 2 där man i ansökan till Bergsstaten har tillfogat metallen guld.

– Utöver fynd av guld har vi indikation på palladium och platina i de analyser vi fått i det första borrhålet från Nordibyn 1. Vi vet också att vi kommer att få bevis för guld och alla de andra ädla metallerna när resultaten kommer från de två andra hålen för vi vet att vi har träffar, säger Håkan Thysell i Ore Exploration

Håkan Thysell som finansierar Ore Exploration är mycket optimistisk och tror att bolagets borrningar och fynd i Nordibyn och Harmsarvet kommer att skaka om i prospekteringsvärlden om analyser och fortsatta borrningar bekräftar det man nu tror:

– Än har vi rotat mest på ytan. Men vi tror att vi norr om Falun, precis som i Garpenbergsgruvan och Falu gruva, finns mycket mer malm på de stora djupen. Det är väl ingen som tror att man kan börja bryta Falu gruva med tanke på världsarvet och annat men våra tre fynd i bland annat Nordibyn och Harmsarvet har potential att säljas vidare till någon som vill utveckla en gruva, säger Håkan Thysell.

Under de två första åren har Thysell pumpat in fyra miljoner visar boksluten och eftersom borrningarna fortsätter så har han pytsat in mer pengar även om han inte i dagsläget vill berätta hur mycket han satsat på borrningarna i Siljansringens utkant.

– Det är klart att jag satsar mer när man hittar så här intressanta saker, säger Thysell