Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit är det svårast att hinna fram

I länet genomförs årligen cirka 30 000 ambulanstrasporter. Cirka 9 000 av dem är rena utryckningar för att rädda liv.
– I det stora hela fungerar det mycket bra, säger verksamhetschefen Åke Centervärn.

I länet har ambulanssjukvården 18 ambulanser med besättning som står beredda dygnet runt. Under dagtid är antalet fem fler. I 92,2 procent av fallen är ambulansen på plats inom 30 minuter.

– I Särna, Idre, Vansbro och Älvdalen har vi det svårast att hinna fram inom 30 minuter. Där ligger vi på gränsen. Vissa patienter får vänta längre än vad vi vill, men vi har alltid klarat det. Vi har inte drabbats av några allvarligare tillbud på grund av utryckningstiden, säger han.

Räddningstjänsternas i väntan på ambulans, IVPA, är en viktig pusselbit.

– Vi har IVPA på 29 deltidsstationer i länet. Nu har även heltidsstationerna kommit in. IVPA finns etablerat i alla länets kommuner. Det är bra för befolkningen. Inte minst för så kallade hjärtstoppatienter. Det har också visat sig i statistiken. Vi ligger på 4:e plats i landet vad gäller överlevnad vid hjärtstopp. Men även på 4:e plats för överlevnad totalt vid hjärtinfarkt, där vi är en del i sjukvårdskedjan, säger Åke Centervärn.