Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk premiär i Svaben och planer på teaterfestival

På fredag blir det en historisk premiär, för första gången visas en teaterföreställning i Svabensverk.
Dessutom finns funderingar på att starta en teaterfestival i byn på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna.

– Ja, vi drömmer väl om det. Vi har haft ett par snabba möten och funderat på varsitt håll, säger Mats Nolemo.

Han tillhör Friteatern som är en av landets äldsta, turnerande teatergrupper. "Hem till dig" är mottot för gruppen som hela tiden söker nya människor som vill se teater.

Nu har man alltså hittat till Svabensberk, som är en vit fläck på kartan när det gäller teaterföreställningar. Fredagen den 19 oktober ges Bortom allt förnuft – tre herrar, en handfull berättelser och ett dussintal akustiska instrument.Föreställningen har sin utgångspunkt i vad mänskliga möten betyder, med konsekvenser som kan vara både underbara och katastrofala. Texterna är skrivna av bland andra Peter Nilson, Hans Börli och Slas.

– När Mats Nolemo var här och tittade runt så fick han något lyriskt i blicken och avslöjade att han länge närt en dröm om att starta en teaterfestival någonstans på vischan. Nu såg han klart - Svaben var rätta stället, berättar Maria Bergström.

På torsdagen blir det också ett möte kring denna idé, med bygdeföreningen och kulturchefen i Ovanåker.

– Det är jättespännande. Eftersom vi ligger i gränslandet så kan detta vara av intresse för teatergrupper i både Falun och Rättvik, säger Maria Bergström.