Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk femkamp på Lugnet

I helgen har ungdoms-grand prix i modern femkamp avgjorts på Lugnet i Falun, vilket är något av en historisk händelse.
– Det är ytterligare en olympisk idrott som kan utövas i Falun, säger Gerth Bradley på Dalregementets IF.

För första gången någonsin har en tävling i modern femkamp hållits på Lugnet i Falun. Tävlingen i fråga var finalen i ungdoms-grand prix, med deltävlingar i Uppsala och Stockholm tidigare.

Grenarna i modern femkamp är simning, fäktning, ridning och combined, där man springer en bana och skjuter med pistol. Det kan liknas vid "springskytte", och går till ungefär som skidskytte.

Nuförtiden använder man laserpistoler när man skjuter. För att avgöra en segrare i femkampen slår man ihop poäng från alla grenarna.

– Modern femkamp är en militär idrottsgren och lång tid tillbaka fick den bara utövas av officerare. Det handlar om att en soldat ska ta sig fram genom att rida, simma och springa, och försvara sig med värja och pistol, säger Gerth Bradley i arrangörsföreningen Dalregementets IF.

Under lördagen avgjordes simningen i Maserhallen i Borlänge. Ridningen skulle Svedens ponnyklubb stå för, men momentet var tvunget att ställas in på grund av sjukdom bland hästarna. På söndagen avgjordes först fäktning och sedan combined på Lugnet.

De svåraste momenten är oftast ridning och fäktning, men hemmadeltagaren Axel Strömsöe, 13 år, har fäktning som sin favoritgren.

– Det handlar mycket om teknik, det är en fräck sport. Det roliga med femkamp är variationen. Det är så många grenar att man aldrig tröttnar, säger han.

På www.dt.se/sport finns filmklipp från tävlingen.