Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hisnande läckert av Cirkus Cirkör

Akrobatik som tycks trotsa gravitationen, läcker och lite läskig koreografi och suggestiv musik som ger den där underjordiska stämningen. Cirkus Cirkör är i stan och som vanligt är det alldeles hänförande.

Det finns ett påträngande spänningsmoment i Cirkus Cirkörs akrobatik. När artisternas dödsföraktande konster utmanar våra föreställningar om vad som är möjligt, infinner sig den där ljuva rysningen. Cirkus Cirkör har av tradition inramat denna konst med en suggestiv, ofta svart stämning vilket gett deras nycirkus en personlig prägel.

Denna uppsättning beskrivs som ”en hyllning till en kraschlandning” och är baserad på regissören Olle Strandbergs egna erfarenheter av en nackskada i samband med en akrobatisk övning. Det gör att det där nervpirrande momentet skruvas upp ännu några grader.

Scenografin är avskalad, i ena hörnet finns musiksektionen som pryds av slagverk och något som ser ut som en arkaisk datoranläggning. Till en början är det tyst och stilla medan en dansare slår an tonen med spasmiska rörelser. Rörelserna utvecklas till en brokig och lekfull pardans som blir allt mer intensiv och virvlande.

Det oväntade används ofta och skickligt av ensemblen och plötsligt kan den mest raffinerade koreografi förbytas i en slags psykedelisk aerobics för seniorer. Ur denna utvecklas snart något hisnande; dynamiken i uppförandet är oerhört elegant. De där momenten där de tycks upphäva gravitation och människokroppens begränsningar uppträder titt som tätt och i sitt stilla sinne undrar man om det kanske kan röra sig om något optiskt trick. Så där är det väl ändå inte möjligt att göra? Kroppar snurrar så snabbt och med en sådan extrem precision att bänkraderna fylls av tappade hakor.

En stor del av stämningen utgörs av musiken. Det är glidande, suggestiva toner som lägger en underjordisk atmosfär över akterna. Ibland ljuder det drömska toner som tycks locka fram och förstärka känslan av något oidentifierat hot. En oroväckande dimma ligger över scenen och gör sitt till för att ge känslan av att vi befinner oss i något dunkelt skymningsland någonstans bortanför denna världen.

Ibland tonas de halsbrytande momenten ned till förmån för dansen. Ett genomgående tema är de där spasmiska rörelserna som rycker och sliter i kroppen som styrdes den av okontrollerade krafter. Det är en slags marionettdans med kusliga inslag. Lemmarna tycks vrida sig åt skilda håll och emellanåt går associationerna åt en exorcism. Läskigt och läckert! Dessa ord får också sammanfatta denna lysande uppvisning i avancerad rörelseekvilibristik. När Cirkus Cirkör gästar stan rör det sig alltid om en makalös upplevelse. Showen uppförs fram till slutet av november. Missa inte detta!