Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hinders prövning

Två säsonger i rad har IBF Faluns tränare inte fått fullfölja säsongen.
Nu har klubben rekryterat från ungdomsinnebandyn.
– Det är väldigt viktigt med bra ledarskap, säger Peter Hinders, 46.

Annons

För två år sedan fick Patric Wengelin sparken från IBF Falun efter bara två seriematcher.

I våras petades Per Nygårds som matchcoach lagom till slutspelet – efter påtryckningar från spelartruppen.

Peter Hinders första åtgärd som huvudtränare: ett teambuilding-läger i Sälen.

– Det enda fysiska vi gjorde var att gå uppför en slalombacke. I övrigt handlade det bara om att få ihop gruppen. Vi har pratat om att man aldrig får sätta jaget före laget, berättar han.

Enligt Hinders var lägret mycket uppskattat.

– Det var en spelare, som är 91:a och har spelat i IBF Falun hela karriären, som sade till mig att "så här roligt har jag aldrig haft när jag spelat innebandy," berättar han.

Peter Hinders arbete på ungdomssidan i Kais Mora gav honom uppdraget som distriktslagsledare och största meriten kom 2010/11 när han tillsammans med Joakim Paulsen (nu assisterande tränare i IBF Falun) och Patrik Andersson förde Dalarnas F15-lag till silver i distriktslags-SM.

Förra säsongen ansvarade han för IBF Falun ungdom, som slutade tvåa i division 2, damer, Gästrikland/Dalarna.

– Jag har hållit på med det här i 17 år. Många tror att det är guldglans över att vara tränare, men vi tar enormt jobbiga beslut. Jag vet att det gör ont i hjärtat på folk om de blir bänkade, men det är en del av mitt jobb och spelar man på den här nivån så vet man att det är det som gäller. Det är väldigt viktigt med bra ledarskap.

Fram till 2006 hade Hinders bara haft hand om ett pojklag.

Nu är han damtränare.

– Killar är mer individualister. Det viktigaste när man håller på med tjejer är att de måste få känna sig hörda, sedda och viktiga, att bli bekräftade. Det har varit väldigt utvecklande att jobba runt tjejer. Många gånger tycker man att de tänker fel, men frågar man 100 tjejer så tycker de lika. Det handlar om att lära sig att tänka som dem.

Och Peter Hinders ser en fördel i att komma från ungdomsinnebandyn.

– Jag känner alla 90-talister som det är dags att släppa upp nu. Vi är inne i en generationsväxling och de som gör jobbet nu har igen det på tre år. Både Erik Hamrén och Pär Mårts är inne på det där. Jag tror att det är många som är rädda för att misslyckas, men man måste våga misslyckas för att bli bättre.

Vad är målsättningen i år?

– Att spela slutspel. IBF Falun leder maratontabellen och har inte missat slutspel på 13 år, då kan man inte ha någon annan målsättning.

Vad säger du om att ni har tappat tre landslagsspelare?

– En ska bli mamma (Malin Dalbjer), det är ingenting vi kan göra något åt. En har passerat bäst före-datum – Sara Kristoffersson var bäst i världen för tre år sedan, Therese Karlsson är överlägset bäst just nu. Och när det gäller Emma Lundmark så trodde hon inte på upplägget.

– Vi saknar inte dem. Den här gruppen har blivit starkare. Tidigare har man lutat sig mycket mot Emma. Nu är det andra som går in och tar ansvar, spelare som inte längre behöver ligga i bakvattnet.

Den här traditionen du pratar om, kan inte den bli ett ok på spelarnas axlar?

– Nej, det tror jag inte. Vi pratar helt annorlunda därinne (i omklädningsrummet). Och det finns rutin i det här laget också.