Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Himlaspelets tunga avhopp

Himlaspelet i Leksand blöder både pengar och personal.
Fyra av nio styrelsemedlemmar har valt att hoppa av, däribland ordförande Gunnar Lundgren.
Och i ett brev har spelets regissör Birgit Carlstén meddelat att hon inte kan arbeta med den turbulens som är i styrelsen.

På bara några veckor har fyra personer i styrelsen för Himlaspelet.

Ordförande Gunnar Lundgren, vice ordförande Jonas Estéen, suppleant Anders Liljas och marknadsförare Göran Moll hoppar av.

– Det har varit en del turbulens och slitningar. Det är inget ovanligt. Jag personligen kände att jag inte hade tid och möjlighet att ta på mig ordförandeskapet ett år till. Men jag kommer att fortsätta jaga sponsorer och ställa upp som skådespelare igen, säger Gunnar Lundgren som agerat lagman under flera år och nu senast spelade Gud Fader.

Turbulensen har fått till följd att Birgit Carlstén fattat beslut om att inte, under nuvarande omständigheter, ställa upp som regissör ett år till.

– Det har inte fungerat bra i år, och det fungerar inte just nu. Jag känner inte att det finns uppbackning, säger Birgit Carlstén som ändå inte stänger dörren för att hon kan komma tillbaka.

– Det behövs en styrelse som fungerar. Och vi behöver få ordning på ekonomin, säger Carlstén.

I mars ska styrelsen ta beslut om satsningen inför sommaren.

– Det fattas några hundra tusen för att vi ska kunna köra, säger Gunnar Lundgren.

I somras, efter 70 år, flyttade Himlaspelet från Leksand till Tällberg. Anledningen var att spelplatsen i Gropen var för väderkänslig, Sveasalen i Leksand kunde inte erbjuda tillräckligt med sittplatser och förra sommarens lösning med spelplats intill Hembygdsgården blev för dyr. I somras gavs nio föreställningar i ett tält intill Klockargården. Spelet lockade cirka 300 färre besökare jämfört med förra året, samtidigt har omkostnaderna ökat.

– Vi har gjort en ordentlig förlust. Men det beror inte på byte av spelplats. Klockargården har hjälpt oss mycket, säger Lundgren som inte vill berätta hur mycket som fattas i kassan.

– Bara personalkostnaderna gick på 320 000 kronor. Tidigare var det ideella krafter som ställde upp. Så är det inte längre, säger Lundgren som hoppas att Carlstén kommer tillbaka som regissör.

– Det är hon som står bakom förnyelsen av Himlaspelet, och den som gjort att så många fortfarande tycker att det är angeläget att se spelet.

Birgit Carlstén önskar att man startade ett Rune Lindströmsällskap med aktiviteter året runt som lyfter fram hela Lindströms konstnärskap.

– Den skulle kunna ta över uppgifter som styrelsen sysslar med i dag, säger Carlstén som är öppen för att Himlaspelet tar paus som föreställning nästa år.

– VI kanske får satsa på ett mellanspel, en större konsert. Så att vi får mer tid att ragga pengar och bygga upp en ny organisation. Det finns inget jag hellre vill än att arbeta med Himlaspelet. Men som det är just nu går det inte.