Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hilma, 97, föll och blev liggande hel dag

I söndags föll Hilma Magnusson, 97 år, på golvet hemma på gården i Flötningen. Där blev hon sedan liggande i över tio timmar innan hon kunde få den hjälp hon behövde för att komma upp från sovrumsgolvet.

Tidigare hade Hilma regelbunden tillsyn av hemtjänsten, men det ändrades häromåret till två timmar för hjälp med duschning varje måndag.

– Jag är ju snart 100, men ändå tyckte de att jag var så duktigt så jag behövde inte mer än de två timmarna, säger Hilma.

– Men när hemtjänsten ändå är här i byn kunde de gott titta in till mig lite oftare, tycker Hilma.

Hon bor i den stora familjegården i Flötningen. I en annan lägenhet i huset bor också Hilmas son Uno, men i helgen var Hilma ensam.

– När vi kom hem på söndagskvällen så var det alldeles mörkt i huset och jag blev orolig. När jag gick in och ropade så hörde jag mamma ropa inifrån ett låst rum. Det var bara att bryta upp dörren och där låg mamma på golvet, berättar Uno.

Hilma har ett trygghetslarm som hon normalt har hängande runt halsen, men medan hon klädde på sig på söndagsmorgonen hade hon tagit av sig larmet och lagt det i korgen i rullatorn.

– Hur jag än försökte kunde jag inte komma åt larmet. Jag nådde inte upp till korgen, berättar Hilma.

– Jag ropade, knackade och väsnades, men det var ju ingen hemma och ingen som kunde höra mig.

Nu hoppas Uno att Hilma ska få fler timmars stöd av hemtjänsten.

– Hon behöver onekligen det och hon behöver även hjälp med matlagning och disk, menar Uno.

Monika Jernberg är chef på socialförvaltningen i Älvdalen.

– Just nu avslutar Älvdalen och Orsa alla de tidigare serviceavtal som funnits med pensionärer. De ersätts nu av nya biståndsbeslut efter att varje pensionär fått ett besök av en biståndshandläggare. Det här genomförs främst för att det gamla systemet inte var rättsäkert då det inte fanns något beslut att överklaga. Sedan ska de nya besluten fattas på likvärdiga grunder. Det är också något som det brustit i tidigare, förklarar Monika Jernberg.

Beslutet att ersätta serviceavtalen med nya biståndsbeslut pågår sedan en dryg månad i Älvdalen och Orsa, som samarbetar i det arbetet.

– Vi har avdelat Catrin Högkvist Bandefur att besöka alla de som önskar ett biståndsbeslut.

De pensionärer som får hjälp av hemtjänsten får också betala för tjänsten. Avgiften är kopplad till pensionärernas inkomster och varierar från 375 till 1 760 kronor.

– Det finns också många som är helt befriade från avgiften, säger Monika Jernberg.

En viktig förändring när nu verksamheten styrs om från serviceavtal till biståndsbeslut blir att det står hur lång tid som besöket ska vara.

– Står det två timmar och hemtjänstpersonalen är klar tidigare får de inte gå därifrån. Då ska då vara kvar och kunna göra annat om pensionären önskar det.

Timmarna bygger på schabloner som ska anpassas till varje unikt fall.

För Hilma Magnussons del är det bara att hoppas att det blir fler besök när hennes serviceavtal nu övergår till ett biståndsbeslut.

– Men de har sagt att jag har för duktig för fler timmar, säger Hilma.