Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hilje från Holland

Hijle Blaauw, Yttermalung, är månadens profil utsedd av företagarnätverket W7 Dalarna, som arbetar i sju dalakommuner.
Hilje, som har sina rötter i Holland, bidrar med sitt engagemang till att utveckla Yttermalung, både som företagare och ideellt engagemang.

– Jag är både överraskad och stolt, säger Hilje då hon tar mot blommor och diplom av Vivi Tällberg och Karin Ljudén från W7 Dalarna.

Hon tog emot priset på Yttermalungs camping, som hon och sambon Peter har skapat i Yttermalung.

Av byns gamla fotbollsplan har de gjort en fin campinganläggning med nio stugor, campingplatser och servicebyggnad.

De har investerat 1,7 miljoner kronor och lockar många gäster till Yttermalung.

De sköter också Yttermalungsbadet, som ligger vid campingen, och driver ett äventyrsföretag med olika aktiviteter för gästerna.

– 80 procent av våra gäster kommer från Holland. Under sommarmånaderna har vi fullbelagt. Vi har också en hel del besökare under vintern och våren, från jul och framåt, berättar Hilje.

Efter ett antal semesterturer i Skandinavien bestämde sig Hilje och Peter för att flytta till Sverige 2003. Tillsammans med en annan familj från Holland tog de i början hand om Tyngsjö stugby.

– Men det visade sig att två familjer inte kunde leva på stugbyn så vi klev av och försökte oss på annat, berättar Hilje.

De startade företaget Malungs Äventyr med olika aktiviteter. Ett tag drev de även Pannkakshus på Byråsen.

För tre år sedan började de bygga Yttermalungs Camping, i byn där de var och är bosatta. Verksamheten har gett nytt liv i byn och under sommarsäsongen skapar campingen jobb åt några ungdomar.

Utöver campingen jobbar Hilje i förskolan och som hemspråkslärare i skolan.

Tillsammans med väninnan Petra van Milligen är Hilje engagerad med ett projekt för att locka flera familjer från Holland att flytta till Yttermalung och Malungs finnmark, till den vackra naturen och lugnet.

– En tanke med det projektet är att locka hit barnfamiljer så att vi kan rädda byskolan. Vi har deltagit i mässor i Holland och vi har haft 15 familjer som varit här och tittat. Men det gäller ju att de kan få jobb. Just nu har vi en familj på gång, där mannen är busschaufför. Är det någon som har ett bussförarjobb så hör av er, säger Hilje.

Hon och familjen trivs bra i Yttermalung och de har inte upplevt några problem med att känna sig välkomna och hemma i sin nya hembygd.

– Vi har fått ett bra bemötande, säger hon.

Entusiasmen för att fortsätta utveckla Yttermalung tycks aldrig sina:

– Toppen skulle vara om det kom hit någon som ville sätta fart på affären igen, en egen liten butik skulle lyfta Yttermalung, säger Hilje.

– Hilje är en fantastisk ambassadör för Yttermalung, finnmarken och Malung-Sälens kommun, sa Karin Ljudén från W7 Dalarna.

Yttermalungsbon Irja Sohlin kommentade valet av Månadens profil:

– Det är helt rätt. Hilje bidrar verkligen till hela byns utveckling på ett fantastiskt sätt!