Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hilding vet hur det är att vara utslagen...

De flesta känner honom troligen som "Biståndspastorn".

Hilding Sjöblom har en svår barndom och uppväxt bakom sig. I finska Mattkärr växte han upp på ett litet jordbruk hos morföräldrarna. Morfadern dog redan när Hilding var sju år, och sedan var det mormodern som fick ta hand om honom.

Redan vid 14 års ålder gick han till sjöss, och skaffade sig tidigt svåra alkoholvanor.

- Efter militärtjänsten fick jag jobb på stålverket i Fagersta, berättar Hilding. Men jag hade stora problem med spriten, och ägnade mig också åt kriminalitet för att finansiera missbruket.

Det innebar att Hilding tidigt också hamnade i fängelse, och när han avtjänat sitt straff drog han till Stockholm.

- Där tillbringade jag fyra år på gatorna. Söp, stal och sov i bilvrak, ödekåkar och portgångar. Ibland fick jag jobb som diskare på någon restaurang.

Det var ett sådant jobb som blev början till hans räddning. Han jobbade på restaurang Kvarnen på Söder inför julen 1967.

- Restaurangchefen frågade vad jag skulle göra under julen. Han förstod hur jag hade det, och tipsade mig om att Ebeneserkyrkan på Söder hade julöppet för hemlösa. Det var Baptistförsamlingen som drev den, och på julaftonen smög jag mig dit.

Hilding blev väl mottagen. Där fanns värme och människokärlek - och där fanns mat.

- Det blev min vändpunkt. Det var en fin gemenskap och jag kände en kollosal värme. Jag trodde inte det var sant. Det sa bara pang i mitt hjärta.

Redan på annandag jul bestämde sig Hilding. Han ville bli frälst.

- Jag ringde upp pastor Göte Sohlberg. Han var på väg till ett 50-årskalas, men han ställde in och kom till Ebeneserkyrkan istället - den kvällen blev jag frälst.

Hilding sökte aldrig någon professionell hjälp för att bli nykter. Han fick hjälp av församlingsborna istället. Och han lyckades hålla sig nykter.

- Jag fick några återfall det första året, och jag fick också psykiska problem. Men jag sökte läkare och fick hjälp med den delen. Tyvärr var hjälpen tabletter.

Ett tag blev Hilding nu istället tablettberoende. Han hade också problem med polisen. Han var efterlyst.

- Men även här ställde församlingen upp, säger Hilding. De hade hjälpt mig både till bostad och jobb. Trots det blev jag så småningom gripen. Fast församlingen hjälpte mig att betala tillbaka en del pengar jag "tillägnat" mig, och jag fick avbetalningsplan hos Kronofogden. När rätten hörde om att jag blivit nykter, och var inne på ett nytt liv, avskrev de åtalet.

I det skedet skedde mycket som skulle hjälpa Hilding att få ordning på sitt liv. Han träffade Ingrid, som blev hans fru, och han började studera till pastor. Examen var klar 1975.

- Sedan blev det jobb i många baptistförsamlingar, berättar Hilding.

Gnarp, Svärdsjö, Norrtälje, Kvissleby, Kopparberg och slutligen Falun ingår i hans uppräkning. I Falun blev han föreståndare för RIA-stugan.

- Det var jag i fem år, berättar han. Sedan började jag pendla till Norrtälje för att jobba i en second hand-butik där. Efter ett år - 1994 - öppnade jag sedan egen second hand-butik i Slussen. Men efter en brand 1999 fick jag ny lokal i gamla spisbrödsfabriken i Norslund.

Där bedriver han fortfarande sin verksamhet - med insamling och försäljning av i stort sett allt som människor kan tänkas skänka - och hela avkastningen går till internationellt bistånd.

- Vi har haft projekt i Estland och Ryssland också, säger Hilding. Men framför allt handlar det om Rumänien, där många övergivna barn far mycket illa.

Det projekt han satsar helhjärtat på är alltså de två familjebyarna i Oradea i Rumänien, som drivs av stiftelsen Caminul Felix. Där finns idag 16 familjekooperativ uppbyggda med drygt 200 barn.

- Och dit skickar vi förnödenheter, kläder, möbler och annat de kan behöva, säger Hilding.

Det som just nu bäst behövs i Hildings verksamhet är pengar. Hilding har flera lågtradarlass med varor färdiga för leverans - men inga pengar till transporterna.

- Varje lass kostar oss runt 40 000 kronor i fraktkostnader, säger Hilding. Så vi behöver både få sälja mycket i butiken och få många ekonomiska gåvor, för att finansiera detta.

Lars-Erik Måg

Fakta: Hilding Sjöblom

Född: I Mattkärr utanför Kimito i Finland.

Bor: I hyreslägenhet i Nedre Norslund i Falun.

Familj: Hustru Ingrid samt vuxne sonen David.

Yrke: "Biståndspastor".

Fritidsintressen: Biståndsverksamhet, kristen mötesverksamhet.

Firar: 70 år den 3 januari. Firandet sker dock redan den 2 januari med ett 80-tal speciellt inbjudna gäster.