Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HIF utmanar förbundet regelverk

Annons

Antalet utlänningar i allsvenskan kan komma att öka dramatiskt.

Med stöd från beslut i Spanien och Danmark utmanar Helsingborgs IF nu Svenska fotbollförbundets regler, som sätter stopp vid tre spelare utanför EU.

Helsingborgs IF vill kunna använda samtliga sina sex afrikanska spelare i fotbollsallsvenskan och lämnade under tisdagen in en skrivelse till Svenska fotbollförbundet.

I förbundets stadgar står att bara tre spelare från länder utanför EES-avtalet får vara med i matchtruppen. HIF menar att den regeln är olaglig då EU har ett samarbetsavtal, Cotonou-avtalet, med 78 länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet.

För en vecka sedan fick danska Randers rätt i ett likartat fall som klubben drev mot det danska fotbollsförbundet. Ulf Berlitz, professor i Europarätt, tror att Svenska fotbollsförbundet måste komma till samma slutsats som det danska.

HIF kan också få stöd av Simutenkovdomen. Teneriffas ryske spelare Igor Simutenkov hävdade att han skulle likställas med spelare från EES-länder med hänvisning till ett partnerskaps- och samarbetsavtal som finns mellan EU och Ryssland. Simutenkov fick i april 2005 rätt i en spansk domstol.

Helsingborg har, i och med tisdagens nyförvärv, hela fem afrikanska spelare i truppen: Samir Beloufa, Adama Tamboura, McDonald Mariga, Olivier Karekezi och Razak Omotoyossi. Dessutom ansluter Isaac Chansa och Mike Sserumagga till sommaren.

På europeisk nivå vill Uefa inför ett minimiantal för antal spelare som är inrikesfostarade, fotbollsfostrade i samma land som klubben, i en 25-mannatrupp. Men även den regeln anses av många bedömare var oförenlig med EU:s regelverk.

Fotnot: EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) innehåller alla EU:s medlemsländer samt Efta-länderna Norge, Island och Liechtenstein.

TT

Mer läsning

Annons