Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hidayets språkresa började i Dalarna

Annons

Då får ni följa Hidayet på en resa tillbaka till den första tiden i Sverige, närmare bestämt till Dalarna och Ludvika som hon kom till som flykting från Turkiet. Hon är kurd och dotter till en ensamstående mor med nio barn.

Språkresan är ett program som ingår i en serie av åtta från UR, Utbildningsradion. Det sänds klockan 22 på söndag kväll men lär väl också dyka upp i repriser både i SVT och Kunskapskanalen.

Hidayet Tercan, 36, är entreprenören som startat sitt eget bemanningsföretag och genom hårt arbete nått långt i karriären. Hon började sin karriär på en pizzeria för att lära sig svenska. Hennes karriär fortsatte på Röda korset och ledde senare till en plats i Åhléns-ledningsgrupp.

Hidayet vill nu visa sin systerdotter Nurfer hur allt började i Sverige. Hur det var på flyktingförläggningen och under tiden som gömda när familjen fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Vi besöker pizzerian där Hidayet jobbade en gång, istället för att göra som myndigheterna ville - att plugga på SFI och få rätt ersättning från samhället.

Resan går vidare. Vi åker till den före detta flyktingförläggningen i Rämshyttan och knackar på där familjen Tercan bodde. Hidayet berättar för Nurfer hur hon pluggade ordboken från A till Ö för att lära sig svenska. Sedan vidare till det lilla samhället Kila utanför Sala. Där återser hon prästen Sture Holmberg, som tillsammans med sin familj var enda kontakten med yttervärlden under tio månader.

I tv-programmen deltar också författaren Jonas Hassen Khemiri som reder ut vad svenskan egentligen är för ett språk.