Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta damer på fjället

/
  • Från vänster ordförande i Fjällvärme AB Jonas Mareniusson, driftchefen Hans Nerback samt Hans Thors och Ulf Thors från pannleverantören Mekano i Malung.
  • Inne i den nya flisvärmecentralen finns plats för ytterligare en panna i framtiden.
  • Invigning av det nya fjällvärmeverket Edit. Anna Lindström från Länsstyrelsen klippte bandet närmast omgiven av Skistars vd Mats Årjes och ordf i Fjällvärme AB Jonas Mareniusson, samt på flankerna Peab-bröderna Erik och Mats Paulsson

Hulda och Edit är två heta "damer" i Sälenfjällen. På ett par år har Skistar i samarbete med Peab Värme investerat cirka 80 miljoner kronor i två fjärrvärmeverk med fliseldning i Sälenfjällen. Det första, Huldapannan, byggdes vid Lindvallen och Experium, och det andra, Editpannan, invigdes nu under mellandagarna i Tandådalen. Bägge värmeverken bygger på ett miljötänk som är genomtänkt.

Annons

Flispannorna Hulda och Edit, döpta efter igångsättningsdagens namn, är miljövänliga. Det enda som de släpper ut är varmvatten i ledningsröret och litet vattenånga genom skorstensröret.

Men miljötänket sträcker sig längre än så:

Bränslet som är flis/bark köps lokalt, från Fiskarhedens sågverk.

Bränslet transporteras till panncentralerna med containerbilar, som annars hade gått tomma. Bilarna fraktar sopor från Sälen till Mora, och på hemvägen hämtar de flisbränslet till värmeverken.

– Vi får ofta frågan vad vi gör för miljön. Vi gör en hel del, men fjärrvärmeverken är kanske det största och mest påtagliga beviset för att vi verkligen värnar om miljön, sa Skistars vd Mats Årjes då det var dags att inviga Edit i Tandådalen.

Anna Lindström från länsstyrelsens näringslivsenhet fick äran att klippa det blågula bandet, som Peab-bröderna Erik och Mats Paulsson symboliskt höll upp till invigningsklippet. Hon lovordade fjärrvärmesatsningen som gjorts i Sälen.

– Här har Skistar gått före och visat vägen med stora investeringar genom att våga, vilja och tro. Kan Skistar så kan det nog också leda andra att följa efter, menade hon och berättade fjärrvärmesatsningarna i Sälen även är internationellt uppmärksammade och omtalade.

Det nya fjärrvärmeverket kostar totalt cirka 28 miljoner kronor, varav ungefär hälften ligger i det sex kilometer långa ledningsnätet.

Själva pannan och panncentralen har konstruerats och byggts av företaget Mekano i Malung.

I byggnaden finns plats för en framtida utbyggnad med en panna till, som i då kommer att kunna försörja centrala Hundfjället med fjärrvärme.

Bolaget som gjort fjärrvärmesatsningen på fjället heter Fjällvärme AB och ägs till lika stora delar av Skistar och Peab Värme.

Anslutna till det nya värmeverket är Tandådalens fjällhotell, badhotellet, sportshopen, livsmedelsbutik och restaurangbyggnaden, lägenheterna i Solbacken, fastigheter vid Caravan Club, besparingsskogens tomtområde samt Fjällgaraget.

– När det framöver i tiden blir det dags att renovera lägenheter och stugor i Tandådalen kan det också bli möjligt att konvertera från elvärme till vattenburen fjärrvärme, säger Jonas Mareniusson, ordförande i Fjällvärme AB.

Driftchefen Hans Nerback berättar att den nya panncentralen är på 1,5 megawatt. Vid full drift bränner pannan 45-50 kubikmeter flis per dygn. Sopbilarna som levererar bränslet fraktar upp till 120 kubikmeter per gång.

– Erfarenheterna från värmecentralen i Lindvallen är positiva. Den här nya i Tandådalen har också fungerat utmärkt sedan vid tog den i drift för två månader sedan, säger Hans Nerback.

Och skulle det bli strömavbrott så är det ingen katastrof, ett dieseldrivet elverk kan i nödfall hålla fjärrvärmen i gång ändå.

Mer läsning

Annons