Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het fråga avgjord

/
  • Eldfängt. Hembygdsföreningens ordförande Håkan Tapper kan konstatera att det var en eldfängd fråga då man funderade på att flytta midsommarfesten i Malung. Foto: Anders Mojanis

Annons

- Jag förespråkar samarbete. Skulle vi kunna hjälpa Skinnarspelet genom att lägga midsommarfirandet i Orrskogen tillfälligt i år för att spelet har 40-årsjubileum så tyckte jag att det skulle vara bra.

- Men det blev sådan uppståndelse och många protester så vi backar och firar midsommar som vanligt vid hembygdsgården, säger Håkan Tapper, ordförande i Malungs hembygdsförening.

Sedan frågan diskuterats i föreningens styrelse har man nu kommit fram till att midsommarfirandet ska få vara som det varit under de senaste decennierna.

Föreningen Talô Mâlungsmål finns bland de mest kritiska till den påtänkta flytten av midsommarfesten.

- Man antyder att vi i hembygdsföreningens styrelse inte skulle ha insikt i bygdens historia och att vi skulle vara historielösa i relation till midsommarfirandet. Det är obefogad kritik. Vi vet att midsommarfirandet är mer än bara en träff med lövad stång och små grodor.

- Men att fira midsommar på hembygdsgården är ur historiska perspektiv ändock en relativt ny företeelse, som först under 1950-talet började få betydelse som stort arrangemang. Sedan dess har firandet också vid två tillfällen, 1969 och 1975, hållits i Orrskogen utan att för den skull malungsbornas identitet gått förlorad, säger Håkan Tapper.

- Jag hoppas att det stora engagemang som nu kommit fram i den här frågan också visar sig då hembygdsföreningen behöver funktionärer till styrelse och vid arrangemang framöver så att det inte bara är ett fåtal som varje gång ska ställa upp och jobba, säger Tapper, inte utan bitterhet.

Han aviserar samtidigt att han efter fem år som ordförande ska avgå vid nästa årsmöte.

- Men det hör inte direkt ihop med den här diskussionen. Jag har tänkt avgå tidigare så jag sitter egentligen på övertid. Men det blir säkert inga problem att hitta nytt folk då det finns ett så djupt engagemang som nu kommit fram, säger Håkan Tapper.

Mer läsning

Annons