Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henriksson riktade skarp kritik mot Brunnsviks ledning

Vid fredagens manifestation "Bevara Brunnsvik" höll Ingvar Henriksson, ordförande för socialdemokraterna i Ludvika ett mycket skarpt tal.
– Jag tycker att Sofie Wiklund och Tommy Hindrikes tar sin mats ur skolan och lämnar över till någon som kan sköta det på rätt sätt, sa Henriksson bland annat.

Ja, Ingvar Henriksson höll verkligen inte igen. Han fastslog direkt att socialdemokraterna i Ludvika var förbannade.

– Vi förväntar oss att LO och ABF nordöstra Storstockholm tar sitt ansvar, fortsatte Henriksson.

Sedan kom uppmaningen till Brunnsviks rektor Sofie Wiklund och Tommy Hindrikes, ABF nordöstra Storstockholm och verkställande tjänsteman för Brunnsvik, att lämna över till någon annan.

– Eleverna ska kunna gå på Brunnsviks skola i Brunnsvik, betonade Henriksson i sitt korta tal.

Manifestationen på Storgatan, som eleverna tagit initiativ till, samlade cirka 150 personer och först ut bland talarna var Örjan Svedberg lärare på Brunnsvik och lokal representant för fackförening för SFHL, Svenska folkhögskolans lärarförbund.

– Brunnsvik ska flytta. Det beskedet kom som en chock för oss alla. Det var något ofattbart och obegripligt i orden: Brunnsvik ska flytta.

Så inledde Svedberg sitt tal och senare frågade han vad en folkhögskola är för något och svarade.

– En folkhögskola är en möjlighet, är en möjlighet att växa, en möjlighet att leva drömmen, en möjlighet att tillsammans med likasinnade leva drömmen dygnet runt, en möjlighet att se människan. Därför är internatet så viktigt, därför är miljön så viktig, därför är Brunnsvik så viktigt.

Brigitta Berg, lokala ABF Dala Finnmark, sa att detta förmodligen var det svåraste tal hon hållit.

– Det handlar om att vi i dag tvingas rikta kritik mot de som borde vara våra vänner, sa Berg.

– Jag står här för att jag menar att flytten, om man nu kan kalla den det, jag skulle nog hellre använda ordet nedläggning, rimmar så illa med det som folkbildningen och ABF står för.

Berg sa också att katastrofal ledning, oseriösa arbetsgivarmetoder, svek mot elever och deltagare är den bild hon fått i samtal med människor med insyn i verksamheten.

– Om flytten av Brunnsvik från Brunnsvik blir av, så ska man enligt vår mening byta namn på skolan. Detta i respekt för de värden som Brunnsvik som begrepp representerar, fortsatte Birgitta Berg.

I turerna kring Brunnsvik var det två punkter som hon ville lyfta fram:

– Det gigantiska sveket mot de elever som lurats in i en utbildning trots att ledningen redan från början visste att den inte skulle slutföras på utlovat sätt. För det andra, försöken från ledningen för Brunnsvik att i media vältra över skulden på Ludvika kommun och kommunalrådet Maria Strömkvist.

Några elever tog också tillfället i akt och de uttryckte bland annat sin vilja att vara kvar på Brunnsviks folkhögskola i Brunnsvik.