Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henriksson åter som "herde" i Grangärde

2007 fick han sluta som kyrkoherde efter ekonomiska stridigheter i församlingen.
Nu återkommer Håkan Henriksson, 64, som chef för Gränge-Säfsnäs församling.

– Kyrkorådet har frågat mig om jag är intresserad av tjänsten och jag har tackat ja, säger Henriksson.

Viktigt för honom var att politikerna i kyrkorådet var eniga i den här frågan. En hel del vatten har runnit genom Kaplansnoret sedan 2007 och nu var man överens om att Henriksson skulle tillfrågas, framhåller kyrkorådets ordförande Kerstin Byström (S).

– Han tillträdde den 1 maj och har förklarat att han är beredd att jobba kvar fram till 67 års ålder. Det är svårt att få tag i en kyrkoherde, i Västerås stift saknas i dag åtta kyrkoherdar.

Håkan Henriksson började som kyrkoherde i Grangärde hösten 2001 och officiellt fungerade allt utmärkt fram till hösten 2006. Då ökade den politiska turbulensen successivt i styrka beträffande kostnaderna för diverse ombyggnader och vissa ville peka ut Håkan Henriksson som syndabock.

I maj 2007 fick han ta ett kliv nedåt i hierarkin och har sedan dess jobbat som komminister. Under sex år fram till september i fjol var det i stället "den tillfälliga lösningen" Per Sundberg som innehade tjänsten som kyrkoherde.

Men sedan några dagar basar Henriksson åter över 15-talet anställda i församlingen och han ser fram emot chefsuppgifterna med förväntan och tillförsikt.

– Tillsammans med mina medarbetare ska vi se till att utveckla verksamheten, förklarar han, och nämner särskilt barnverksamheten samt att man planerar för "mycket intressanta gudstjänster".

– Vi behöver göra mer för barnen, i åldersgrupperna från minikyrkis upp till att de blir konfirmander, säger kyrkoherden och nämner satsningar på "upptäckargrupper och friluftsgrupper" med mera.

Bostadsmässigt innebär återinträdet som kyrkoherde ingen förändring för honom. Han har under alla år i Grangärde bott i prästgården, som traditionellt är kyrkoherdens bostad.

– Det officiella välkomnandet av Håkan Henriksson som kyrkoherde väntar vi med till i augusti. Då kommer biskopen Thomas Söderberg hit för att delta i jubileumsfirandet av Saxdalens kapell som i år fyller 60 år. Innan det blev kapell var det kyrksal mellan 1903 och 1954, upplyser Kerstin Byström.