Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Johansson: Vad är det med Greta Thunberg som får högern att spåra ur?

Ingen har väl missat den för miljön skolstrejkande 15-åriga Greta Thunbergs framfart i världens alla mediehörn. Allra mest rör hon upp känslorna i den svenska högern.

Jag hade haft viss förståelse för reaktionerna om Thunberg, likt "influencern" Linnéa Claeson, rest långväga med flyg för att göra reklam åt storbolag så som Adidas. Bara för att i nästa andetag skriva krönikor om hur vi måste flyga mindre. Eller om Thunberg, återigen som Claeson, lagt upp selfies med budskapet att jul inte handlar om konsumtion – iförd Adidas senaste kollektion, produktplacerad inför julhandeln. Det är ett hyckleri värt att anmärka på!

Men så agerar inte Thunberg. Faktum är att jag inte sett någon angripa hennes faktiska påståenden och argument.

I stället kan det låta som när M-politikern Jonathan Bessou twittrar om hur Thunberg gått ”all in fascist” och hotat FN med ”någon form av väpnad revolution”.

Ett annat exempel är hur den högerprofilerade ståuppkomikern Aron Flam menar att Thunbergs önskan om att Sverige ska vara ett föregångsland i miljöfrågan ”bygger på samma gruppsykologiska mekanismer som nazismen”.

Det finns tyvärr många högerpolitiker och -debattörer som kvalificerat sig för den här listan, men alla goda ting är ju tre så Jennifer Wegerup, tidigare M-kommunikatör och nu krönikör i Expressen, får sammanfatta högerns haveri. Hon menar helt sonika att vi inte alls borde lyssna på den ”den 15-åriga flickan som fått så mycket uppmärksamhet på sistone”. I stället ska vi lyssna mer på de äldre, de som vet, de som levt. Inte på ”populismens enkla lösningar”.

Problemet är bara att vi inte heller lyssnar på de äldre, eller den samlade forskarkåren för den delen. I alla fall inte när det gäller att göra de förändringar som krävs för att mota den annalkande klimatkrisen i grind.

I ärlighetens namn kan jag inte se vad Thunberg sagt som inte forskarkåren redan påtalat innan henne, hundratals gånger dessutom.

Thunberg lösningar är heller inte enkla, tvärt om. I sitt tal inför FN:s klimatmöte i Katowice i december så var det just de tuffa och impopulära lösningarna hon förespråkade. Inte nog med det, hon kritiserade populistiska politiker för att oroa sig mer över opinionsundersökningar än vilken värld som lämnas till barnen.

Så vad är det som retar svensk höger såpass att de –tillsynes utan mothugg från partikamrater och kolleger – kan häva ur sig så bisarra påståenden som att Thunberg hotat FN med en väpnad revolution?

Jag tror svaret är enkelt. Precis som Thunberg påpekade vid FN-mötet så handlar det om kapitalism och rädslan för att göra sig impopulär (här fritt översatt från engelska):

"Ni talar bara om evig grön tillväxt för att ni är rädda att göra er impopulära. Även när det enda rimliga är att dra i nödbromsen så talar ni om att gå framåt med samma dåliga idéer som från början försatte oss i den här situationen. Ni är inte mogna nog att säga som det är. Även den bördan lämnas till oss barn. Men jag bryr mig inte om att vara populär. Jag bryr mig om klimaträttvisa och en levande planet."

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Henrik Johansson