Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Johansson: SD gav väljarna i min hemkommun ännu mer sossepolitik

Artikel 4 av 8
SD 2017
Visa alla artiklar

Detta är den tredje delen i en serie om kritiken och granskningen av dagens SD. I den inledande artikeln förklarade ledarskribent Gabriel Ehrling varför DT:s ledarredaktion anser att SD:s samtid är skäl nog till att den borgerliga alliansen inte kan göra sig i varje läge beroende av partiet. I denna andra manade han till en skarpare, bättre underbyggd och hederligare kritik av SD. Till denna del har Henrik Johansson, grundare av den antirasistiska sajten "Inte rasist, men..." och fristående socialdemokratisk krönikör på ledarsidan, inbjudits att berätta om SD i sin hemkommun.

Denna krönika kommer att handla om SD, närmare bestämt i min hemkommun Avesta. Att jag har en minst sagt negativ syn på partiet är vid det här laget ingen hemlighet. Men innan du som röstade eller funderar på att rösta på SD i kommunvalet slår dövörat till: Den här krönikan kommer inte att handla om vem som är rasist eller inte! SD har nämligen inte varit nämnvärt rasistiska i Avesta, i alla fall inte politiskt.

Inför valet 2014 lovade SD stort nere på Markustorget. Det skulle bli förändring! Partiets lokala företrädare tog hit sina nationella toppnamn som även de lovade guld och gröna skogar om Avestaborna bara lade sin röst på partiet.

Och SD fick mångas förtroende. I Avesta blev SD tredje största parti med tio procent och fyra mandat i kommunfullmäktige. Hatten av, det gjorde de bra!

De SD-företrädare runt om i länet som hånfullt sagt att "jag skulle få se på valnatten" fick rätt. Men jag hade heller aldrig betvivlat att SD skulle öka i valet 2014. Vad jag däremot betvivlade var att de skulle åstadkomma något utöver att ta upp några platser i kommunfullmäktige. Där fick jag rätt.

Så här långt under mandatperioden har SD bara fått ur sig en enda budget (inför 2016), och då var siffrorna i princip kopierade från S. De ynka tre motioner (en A4-sida om året så här långt!) skrevs av Filip Djupenström, som uteslöts ur partiet hösten 2015. Två ledamöter i fullmäktige, Börje Laakso och Ola Sjökvist, behagar inte ens att dyka upp på sammanträdena. En sammanställning gjord av tidningens nyhetsredaktion visade nyligen att de haft 16 respektive 11 procents närvaro! Sammantaget har SD:s ledamöter varit frånvarande 60 procent av tiden.

LÄS ÄVEN: "Så mycket skolkar Avestas politiker i fullmäktige"

Martti Hopponen, SD:s fasta punkt i Avesta och den enda som, efter Djupenströms uteslutning, tar sitt uppdrag på allvar, ägnar sig i fullmäktige åt allmänna reflektioner. Ja, han tycks mest använda talarstolen för att resonera med sig själv om vems förslag han ska rösta på.

Kontentan är att SD under sina elva år i Avestas kommunfullmäktige fått arvoden och partistöd för att skapa SD-politik, men som bäst presenterat en sossebudget. Om jag var en av dem som gett SD förtroende hade jag minst sagt känt mig sviken.

Ni som röstade på SD får mer än gärna göra det igen. Som ideologisk socialdemokrat blir jag inte nämnvärt besvärad om ni väljer att slänga er röst i sjön en gång till. Däremot besvärar det mig som demokrat. Jag tror nämligen att alla demokratier behöver en stark och aktiv opposition – och oppositionspolitiker som driver politik och visar på alternativ till de styrande. En opposition som protesterar och problematiserar den förda politiken.

Avestas SD-politiker kommer sannolikt inte ens bemöda sig att begära replik på denna krönika. Vad ska de svara? Vi svek inte väljarna! Vi skapade visst politik för Avestabor! Det vore "alternativa fakta" om något, och då kan ni vara säkra på att jag kommer återkomma till SD Avesta även i min nästa krönika…

TIDIGARE DELAR I LEDARREDAKTIONENS ARTIKELSERIE "SD 2017"

DEL 1 – Gabriel Ehrling: "Kritiken och granskningen av dagens SD är för dålig"

DEL 2 – Gabriel Ehrling: "Ofta slappt när SD kallas 'rasistiskt' och 'odemokratiskt'"

TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD