Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Johansson: Med Hanif Bali på listan backade M 6,6 procent – myten om den "frispråkiga" tillgången måste få ett slut

Det finns en plats på internet som kallas Twitter. Det är en magisk plats full av putslustiga samhällskritiska kommentarer blandas med allmänt flams. Twitters okrönte konung har länge hetat Hanif Bali och till vardags är han riksdagsledamot för Moderaterna.

LÄS ÄVEN:

Expressen: Hanif Bali tvingas lämna flera uppdrag

Bali har på grund av sina många trotjänare kunnat dra de ”lustigaste” skämten till sina följares stora glädje. Bland annat har han lagt upp en film på en familj kvotflyktingar från Afrika som via UNHCR, FN:s flyktingorgan, fått hjälp att fly till Sverige från en pågående konflikt. I filmen ser man hur de behöver hjälp med de mest basala saker som hur en spis fungera. Något Bali skrockade gott åt samtidigt som han hånfullt sa att allt kommer lösa sig med lite "validering" av deras utbildning.

Några dagar innan detta förklarade Bali att muslimer som ber borde utsättas för repressalier i form av ”social intolerans”. Judar och kristna skulle dock slippa förföljelse för att de inte är lika extrema som muslimer, enligt Bali.

Exemplen på Balis olika utspel mot flyktingar, partikollegor, media och upplevda meningsmotståndare är så många att det är poänglöst att ens försöka lista dem i dag. Han har fått ta timeout, förlorat olika viktiga uppdrag, lämnat Twitter och återkommit till Twitter.

Trots allt detta har Bali hängt kvar i partiet, men det fanns en gräns även för Moderaterna. Eller gräns och gräns, han förlorade ett par ersättaruppdrag, det vill säga de sista uppdrag han hade kvar som Moderaterna hade möjlighet att ta ifrån honom.

Och var gick gränsen då? När han agiterade för att religionsfriheten skulle inskränkas via ”social intolerans” eller när han hånade flyktingar?

Nää. Bali sa att Carl Bildt var oduglig som utrikesminister.

Det fick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att gå i taket och kalla till extrainsatt möte med samtliga riksdagsledamöter för Moderaterna. Där beslutades det alltså att, som TT:s Owe Nilsson formulerade det: frigöra mer tid åt hans twittrande.

För att tala klarspråk. Bali fick en dask på handen från Kristersson med ett strängt ”ajja bajja”. Lustigt nog sker detta på årsdagen för Kristerssons senaste ”ajja bajja” till Bali.

LÄS ÄVEN:

SVD (2018-08-21): Kristersson om Hanif Bali: ”Olyckligt”

SVD (2019-08-21): Kristersson: Balis uttalande ”oacceptabelt”

Straffet, om vi nu kan kalla det för ett straff, är såklart ett skämt. Eller snarare såhär. Straffet är helt korrekt för att ha kritiserat Bildt. Men problemet är inte att han kritiserar Bildt. Det stora problemet är allt det där andra, som att håna flyktingar och vilja utsätta muslimer för repressalier om de väljer att fredligt ge uttryck för sin religion genom bön.

Det borde trumfa reaktionerna för att ha kallat en gammal minister och partikamrat för kass varje dag i veckan, men inte hos Moderaterna.

Balis trotjänare kommer självklart ha invändningar mot mitt resonemang och hänvisa till att Bali lyfter Moderaterna. Och visst, Bali är enormt populär. Efter valet 2018 skröt Bali med att han är den mest kryssade moderaten riksdagsledamoten som inte samtidigt är partiledare.

Vad Bali inte nämner är att Moderaterna i Stockholms län, där han stod på valsedeln, har tappat 6,6 procent sedan 2014. Om Bali har varit en stor tillgång för partiet med sin frispråkighet är det inget som märks på valresultatet.

Men om inte det svikande valresultatet får Moderaterna att reagera kan de alltid ta till plan B som läckte ut från gårdagens krismöte: Stoppa alla moderater från att Twittra. En perfekt lösning för att förstärka bilden av partiet som de vuxna i rummet, eller?