Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Johansson: Jag tackade nej till att vara med i "Sverige möts: Direkt" – men diskuterar gärna din "journalistik", Lamotte

För ett par veckor sedan blev jag uppringd av SVT:s nya programsatsning "Sverige möts: Direkt". SVT:s ompaketering av "SVT Debatt" som sedermera blev "SVT Opinion" och nu alltså återigen har bytt format.

Nytt och fräscht skulle det vara, inte som det där gamla och utdaterade formatet. Den ivrige och mycket trevlige producenten förklarade att SVT skulle rivstarta med en debatt om problemen i Kronogården, en stadsdel i Trollhättan. Diskussionen skulle handla om de problem stadsdelen har med kriminalitet och bristande integration.

Redan här rynkade jag lite på näsan. Jag är inte en politiker, jag är inte ens från Kronogården. Vad har jag att tillföra? Jag kan varken avkrävas ansvar eller tillföra något i lösningsväg.

Det verkade totalt poänglöst att bjuda in mig.

Men inbjudan fick snart sin förklaring. Joakim Lamotte skulle vara på plats för att diskutera den ”journalistik” han bedrivit i stadsdelen, eller låt oss kalla det för var det är: Ett Facebookevent med tillhörande livesändning för att maximera Lamottes swishintäkter. Maximal provokation innan, filma reaktionen och skörda swishen.

Och det går bra för Lamotte, under 2019 omsatte han nästan fyra miljoner i sitt bolag. Detta trots att hans ”journalistiska” gärning under samma år såg ut som följande, enligt krönikören Andreas Magnusson på Magasinet Paragraf:

”Jag har gått igenom samtliga inlägg från 2019 till och med 7 december och sammanställt statistik om dessa. Det hann bli 164 inlägg. 115, eller 70%, av inläggen, handlade huvudsakligen om honom själv. Lite drygt 6% av Lamottes inlägg under 2019 hade någon typ av journalistiskt innehåll.”

Och innan du nu skriker: Nu skyller du på offret!

Sverige är en rättsstat där vi värnar yttrandefriheten, denna rättighet omfattar även Lamotte, hur mycket du än må ogilla honom.

Men de boende i Kronogården är inte dumma. Precis som jag ser de ett mönster i Lamottes ”journalistik”. De ser en man som återkommande åker till utsatta områden. Som inför en massiv publik okritiskt sprider lögner, anekdoter och en gravt generaliserande bild av komplexa problem som gång på gång kokar ner till att det är invandrarnas fel.

De vet att nu står Kronogårdens invånare näst på tur för att utmålas som kriminella djur.

Man måste vara blind, eller förblindad av rasistiska föreställningar, om man inte kan se hur det här blir till en direkt provokation mot de boende. En provokation som såklart inte bör mötas med hot och våld men ändock en provokation.

Mot denna bakgrund kunde jag inte tacka ja. Jag kunde inte med gott samvete medverka till att förskjuta den viktiga diskussionen om hur vi ska lösa de problem som finns i Kronogården. Till att diskutera en miljonär som tydligen fått för sig att lajva journalismens John McClane (Bruce Willis karaktär i Die Hard serien) genom att dyka upp i en fullsatt TV-sändning, omgiven av poliser, iförd skyddsväst.

Mot denna bakgrund tackade jag nej, men lät hälsa att jag vilken dag som helst ställer upp på en seriös diskussion om vad som händer med journalistiken om det finns en direkt korrelation mellan hur och vad du rapporterar om, och dina intäkter.

Och då gärna med Lamotte som min motpart.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Henrik Johansson