Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Johansson: "Gå på plankan", säger Kristersson till liberalismen – kursen går mot SD och storm

När dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra i januari 2017 sträckte ut en hand till SD accelererade en redan nedåtgående trend. Trots partiledarbyte och större fokus på allianspolitik misslyckades M att locka tillbaka väljarna. När allt var klart hade man tappat nästan 170 000 röster sedan förra valet.

M har gått från ett ”catch all-parti” inom borgerligheten, som fångar upp de breda massorna och där liberalismen haft en naturlig plats, till ett parti med fokus på konservatism. Glöm de liberalkonservativa dagarna med Fredrik Reinfeldt i spetsen. Nu är det Ulf Kristersson som försöker styra alliansskutan.

Kristersson navigerade tidigt fel. I stället fick några internt framstående företrädare - varav flera inte ens fick en riksdagsplats - kontroll över utvecklingen. Dessa företrädares mål har länge varit känt: att segla med den sverigedemokratiska armadan.

L-ledaren Jan Björklund beskriver pressen för att hans parti ska ge efter för SD-samarbete som en ”formidabel hets- och hatkampanj” från ”högerns svans” som saknar motstycke under hans 25 år som politiker.

Jag menar att han är snäll när han säger ”svans”. För kampanjen har i allra högsta grad eldats på av aktiva M-politiker och opinionsbildare till höger. Det vill säga samma personer som varit för SD-samarbete sedan frågan först kom inom sikte.

När regeringsbildandet nu gått in i slutfasen av "hela havet stormar" vill SD rycka undan stolen för Jan Björklund och Annie Lööf och avsluta leken i förtid. Jimmie Åkesson (SD) valde till och med att rösta ja till Kristersson som statsminister, trots att han (ännu) inte fått några tydliga löften från M och att han sagt att SD ska rösta nej till alla regeringar som inte ger partiet inflytande.

SD är såpass segervisst att Åkesson självsäkert står på presskonferenser och talar om det nya konservativa blocket. Ett block där han, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor ingår.

SD:s chefsideolog Mattias Karlsson skriver triumferande på Facebook:

”Eftersom både 'Alliansen' och 'Sjuklövern' idag slutgiltigt blev obsoleta som begrepp, så behöver vi en ny term för att beskriva den nya laguppställningen med L, C, V, S, MP. Nedan följer några spontana uppslag. Fyll gärna på med ytterligare förslag i kommentarsfältet (smiley)”

En riksdagskollega, och SD-politiker på lokal nivå och Karlsson själv fyller sedan på. Några exempel som nämns är ”Halalhippie-klövern”, ”Islamiseringens fem pelare”, ”Globalistklövern” och ”Femtekolonnarna”.

LÄS ÄVEN:

Henrik Johansson: Politisk depression bröt ut när S och M blev bleka SD-kopior - denna bild från Täby säger allt

SD har fog för sitt goda självförtroende. Kristersson har nämligen inte gett sina allianskollegor några alternativ. Det är en regering med stöd av SD som gäller, allt annat har Kristersson lagt åt sidan, ivrigt påhejad av såväl KD som SD.

Kristersson låter de konservativa krafterna fortsätta styra kursen mot SD. Därmed leds alliansens liberala partier ut på plankan med ett ultimatum: Segla med SD-armadan, eller hoppa.

Men högmod går som bekant före fall, och Kristersson kan inte undgå hur det tilltänkta stödpartiets främsta företrädare beter sig i sin segeryra.

Kan Kristersson verkligen tolerera att hans allianskollegor kallas femtekolonnare (personer som lierar sig med en invaderande armé), globalistklövern (ett ord som har sin grund i antisemitiska föreställningar) och islamiseringens fem pelare (ett nedvärderande uttryck som används av islamofober)?

Kristersson har nu tre val. Han kan lägga om kursen mot mitten och försöka bilda en blocköverskridande regering. Han kan sätta sig i opposition men låta C och L på ett eller annat sätt hitta kursen till nästa regering. Eller så fortsätter han på inslagen kurs och tvingar de liberala kollegerna överbord.

Den sista vägen kommer inte bara att krossa drömmen om en stark allians för lång tid framöver. Den kommer förmodligen också att driva de sista liberala moderaterna av skutan.

Kvar blir Jimmie Åkessons högsta önskan. Ett konservativt block där SD är en legitim part, trots att kursen går rakt mot stormen som kommer att slita sönder det Kristerssons företrädare arbetat så länge för att bygga upp.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Henrik Johansson