Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Johansson: Först när man slänger in en muslim pratar krönikörskåren om det stora problemet i rättsväsendet

Veckans största nyhet blev tveklöst den dom i Solna tingsrätt där två centerpartistiska nämndemän valt att fria en man som stod anklagad för att ha misshandlat sin hustru. Tingsrätten motiverade den friande domen med att mannen kom från en ”fin familj” och att det inte är ovanligt med kvinnor som ljuger om hot och våld.

En av centerpartisterna som står bakom domen kandiderade så sent som 2014 till riksdagen och har tidigare förordat att muslimer ska ha egna lagar och regler i Sverige. Redan där borde Centerpartiet reagerat, men icke. I stället återspeglas nu politikerns reaktionära och patriarkala åsikter i ett myndighetsbeslut som mer liknar ett shariapåbud än ett domstolsbeslut.

Reaktionerna har varit massiva och ingen sammanfattar det väl bättre än hela Sveriges favoritprofessor Leif GW Persson:

”Under mitt yrkesverksamma liv så har jag läst många tusen domar i straffrättsmål och en så jävla konstig dom har jag aldrig sett tidigare”.

Och GW är långt ifrån ensam om att reagera. Ledarskribenter, krönikörer och vanligt folk har gått man ur huse för att kritisera domen, men också det svenska nämndemannasystemet.

Faktum är att jag aldrig någonsin sett så starka reaktioner kring en politisk tillsatt nämndemans agerande.

Trots att jag tycker att reaktionerna är rimliga så lämnar de mig med en gnagande känsla av att de borde kommit för länge sedan. Det är nämligen ingen nyhet att nämndemän påverkas av sina politiska värderingar, eller som i detta fall, religiös fanatism.

Flera studier har visat till exempel att du har större chans att få ett positivt beslut i migrationsdomstolen om nämndemännen är kristdemokrater eller vänsterpartister.

Ett annat parti som utmärker sig är Sverigedemokraterna. Personligen har jag skrivit runt 15 artiklar om Sverigedemokratiska nämndemän som bland annat hotat mig personligen, poserat på bild med en beväpnad nazist som misstänks för mord, uttryckt att man vill diskriminera muslimer, och sagt att ”zigenare” borde övervakas med GPS.

Det senare exemplet slutade med att en rättegång där en romsk man dömts till fängelse fick tas om efter att uttalandena från SD-nämndemannen uppdagats.

Även om detta väckt vissa reaktioner så har de fort ebbat ut och den genomgripande problematiseringen av nämndemannasystemet uteblivit.

Det verkar också råda viss förvirring kring vad vi diskuterar här. Krönikörerna Sakine Madon, K-G Bergström och Sara Mohammed med flera varnar nu olika partier för att låta ”röstfiske och mångfaldspanik” styra vilka politiker som står på listor inför valet. Alla anger de samma personer för att sätta tonen om hur islamism fått grepp om svensk politik: Abdirizak Waberi (M), Yasri Khan (MP), Mehmet Kaplan (MP) och Omar Mustafa (S).

Ingen av de nämnda politikerna har - vad jag kan finna - varit nämndemän, alla har fått massiv kritik för sina religiösa åsikter och därefter lämnat politiken. Slutsatsen borde vara att svenska partier står väl rustade inför hotet från en reaktionär islamistisk politik. Så även i Solnafallet då de båda nämndemännen blev uteslutna ur Centerpartiet redan dagen efter avslöjandet.

Personligen är jag inte särskilt oroad över att islamister ska ta över svensk politik och domstolar. Jag är mest glad över att vi till slut fått till en ordentlig diskussion om det svenska nämndemannasystemet och förhoppningsvis kan vi nu resonera oss fram till ett system som minimerar risken för liknande domar i framtiden.

Det som däremot oroar är att dagens politiska samtalsklimat tycks kräva att man slänger in en muslim i ekvationen för att få Sveriges samlade krönikörskår att lyfta blicken från Twitter och adressera ett allvarligt problem i det svenska rättsväsendet.

Henrik Johansson

LÄS ÄVEN:

Henrik Johansson: Tafsa inte på strejkrätten, sossar!

Henrik Johansson: Det råa judehatet mot Robert Aschberg visar att vi inte lärde oss någonting

Henrik Johansson: Vi vet inte om gräsrötterna håller med Löfven om att S nu blivit ett mittenparti

Fler krönikor av Henrik Johansson