Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Johansson: Fira "Avesta 100 år" genom att göra Avestaborna mer delaktiga i framtidsarbetet

 
Avesta stad firar 100 år
Visa alla artiklar

”År 1919 blev Avesta stad. Igen. Orten har nämligen blivit stad två gånger, för vi gör saker lite annorlunda här i Avesta.”

Citatet är hämtat från kommunens hemsida inför festen med anledning av att Avesta firar 100 år som stad.

Personligen fastnade jag för det sista, att vi skulle göra saker lite annorlunda.

Jag förstår att det är någon tjänsteman med begränsad konstnärlig frihet som vill få Avestaborna att känna sig lite extra speciella inför hundraårsjubileet.

Och jag kan inte förneka att jag mer än en gång försökt hävda mig mot mina vänner från människobyn (Stockholm) genom att skryta upp Avestas storhet. Inte sällan med en rejäl näve salt. Men låt oss försöka vara ärliga.

Avesta är förmodligen som de flesta andra småstora bruksorterkommuner i vårt avlånga land. Vi har våra monument, våra festivaler och livet rullar på i takt med brukens uppgång och fall.

Ungdomarna flyttar i väg för att plugga men återvänder gärna några år senare när de tröttnat på storstadens trängsel och stress.

Däremot behöver det inte alltid vara så. Vi skulle kunna vara så där härligt annorlunda som kommunen vill framställa oss. Visionärer till och med. Men det kräver både politisk vilja och ett intresse från Avestaborna.

I en av mina första krönikor i AT hyllade jag Avestasossarna för hur man lyckats att involvera invånarna i viktiga beslut, och med örat mot marken snappat upp vad Avestaborna vill.

Det jag egentligen hyllade var en metod snarare än politiska beslut. En metod som inte har någon politisk färg och som vi borde utveckla. Till exempel skulle invånarna kunna vara mer involverade i att ta fram visioner för Avesta.

För tänk er att det vore vi Avestabor som sagt åt politikerna att Avesta ska bli den tryggaste dalakommunen att bo i, att tiden för en nyanländs integration ska halveras eller att föreningslivet ska ha ett antal miljoner kronor extra i stöd innan 2026.

Politikerna skulle få lyssna och komma med lösningar på problemen. Men jag tror inte att det skulle stanna där.

Många av visionerna skulle kräva mer än politiska beslut. Det skulle krävas insatser från föreningar, trygghetsvandringar och annat.

Är det vi Avestabor som tagit fram målen så kommer vi sannolikt att vara mer benägna att engagera oss för att uppnå dem. Och visioner av den typen går faktiskt att som individ påverka, till skillnad från dagens mål om 25 000 invånare. Det är ju ändå genom att göra det bra i Avesta vi får människor att vilja flytta hit!

Metoden för att uppnå detta är inte ny utan handlar om lokalt självbestämmande. I stället för att lämna över visionerna till politikerna så borde du kunna säga till om vad Avesta ska vara för en stad om tjugo år. Sen kan vi rösta på det parti som presenterar den mest trovärdiga lösningen.

Det hade sannerligen varit att göra saker ”lite annorlunda”, kanske till och med lite bättre.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Henrik Johansson