Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henning Sjöström död

Advokaten Henning Sjöström avled i söndags morse efter en längre tids sjukdom.

Han blev 89 år och vårdades på slutet på Sofiagården i Stockholm.

– Henning fick ett värdigt slut, säger hustrun Kerstin Sandels-Sjöström till tidningen.

Henning Sjöström försvarade bland annat Kurt Haijby, som dömdes för utpressning efter en påstådd relation med kungen Gustav V.

Han var Sveriges första kändisadvokat.

– Vi har varit gifta i 43 och fick 44 fina år tillsammans. Vi har verkligen haft mycket roligt ihop, Henning var en mycket mycket god man, säger hustrun till Expressen.
Många advokater, bland andra Leif Silbersky, fick sin skolning hos Sjöström.
Sjöström kom från byn Burträsk utanför Skellefteå och tillhörde även eliten i friidrott. Han tävlade i spjutkastning för Skellefteå AIK och satte sitt personliga rekord på 66,72 meter 1944.

Advokat Leif Silbersky arbetade med Sjöström åren 1962–69, innan han startade sin egen byrå.
– Han var min mentor och min förebild. Sedan skildes våra vägar, men vi har varit vänner sedan dess. Vi pratades vid bara för 14 dagar sedan, säger Silbersky till TT.
Han berättar att Henning Sjöström förändrade den traditionella uppfattningen att advokaten skulle förhålla sig passiv under rättsprocessen.
– Han har betytt väldigt mycket, mer än de flesta förstår. Han var den första som bröt upp det här med att "verka men inte synas". Henning både verkade och syntes men gjorde det alltid för sina klienters bästa, säger Silbersky.
– Om det gynnade hans klienter gick han ut offentlig och slogs tillbaka.
Silbersky beskriver Henning Sjöström som lojal mot sina klienter, och med ett "väldigt socialt engagemang".
– Men man får inte glömma att han älskade musik och sjöng offentligt mer än gärna. Han dirigerade också, det var hans dröm och den genomförde han.
– Han var också den första buddhisten i Sverige som skrev om sin religion. Han var socialt en väldigt utåtriktad person, och många älskade honom.

TT: Vilka av Sjöströms mål kommer framförallt bli ihågkomna?
– Haijbymålet och neurosedynmålet – två enormt kontroversiella mål. Hans oräddhet att ta upp ett mål som gällde kungahusets inblandning. Och sedan att gå till attack mot en av Sveriges största industrier, och störst inom läkemedelsbranschen, Astra, säger Leif Silbersky.
Neurosedynmålet handlade om att de barn som skadats av att deras mödrar tagit medicinen med samma namn under graviditeten skulle få upprättelse.
– Henning Sjöström var orädd, och det visade sig framförallt när han åtog sig neurosedynmålet, där jag fick vara med också, trots att alla rekommenderade oss att "ni kommer inte ha en chans att knäcka Astra, att få dem att betala ut skadestånd".
– Han är en föregångare som har sett till att de (drabbade) fick en ekonomisk tryggad barndom. Många har mycket att tacka honom för.

Brottmålsadvokaten Gunnar Falk arbetade tillsammans med Henning Sjöström under fyra år.
– Han har genom sitt sätt att arbeta fått människor att förstå advokatens roll i rättsprocessen, säger han till TT.
Han uppger att Sjöström var orädd.
– Han har genom sin karisma fått människor, och framför allt domstolen, att lyssna, säger Gunnar Falk.
– Det största avtryck han lämnar efter sig är neurosedynmålet, ett oerhört svårt mål med läkemedelsindustrin, med dess ekonomiska resurser, som motståndare.
– Sjöström slogs verkligen för de här barnen och deras rättigheter, och han var den första advokat med advokatbyrå som tog sig an de svåra läkemedelsmålen.

(TT)