Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes omsorg räckte till alla – minnesord över Eva Kronvall

Eva Kronvall, Falun, har avlidit i en ålder av 93 år. Hon efterlämnar sonen Björn, barnbarnen Olle och Maja och hann, på sin dödsbädd, träffa Verner, den senaste familjemedlemmen, knappa veckan gammal.

Eva växte upp i Norrbärke i södra Dalarna i en miljö med flera generationer närvarande. Morföräldrarna kom att prägla hennes syn på människorna. De drev ett stort hushåll där alla, herreman och luffare, fick mat och nattläger i hemmet vid Kolbäcksån.

När Eva träffade Per Ivan flyttade också han in på gården.

1954 föddes sonen Björn. Eva fick inte flera barn men kunde räkna de många hundra som hon hade i lekskolan och som räknade henne som ett stöd, en trogen vän och extramamma under lång tid.

Hon var den förste inom förskolan som integrerade barn med handikapp i verksamheten…”det är väl klart att de ska vara med” och man kunde höra ekot från morfar och mormor. På julafton fick Björn, med sitt färska körkort, styra bilen då Eva var tomte och uppvaktade alla barn som behövde en julklapp.

Så lämnades hon ensam då Per Ivan avled.

När hon gick i pension flyttade hon efter sonen Björn till Falun. Där blev hon snabbt en centralfigur i staden och kom att med sin uppenbarelse, stor hatt och friväxande vitt hår, att sprida omkring sig det som i brist på annat kallas god stämning.

Till sist, vid hög ålder, klev hon in på den stig som leder mot demens och livets slut men även där hittade hon en roll som fungerade.

På boendet, Norshöjden, steg hon upp tidigt på morgonen och skalade potatis för ”barnen” som skulle komma senare på dagen.

Hennes omsorg räckte till alla.

Björn rapporterade så hennes bemärkelsedagar på facebook där många av ”hennes barn” följde henne till sista stund, ihågkommen, omtyckt och älskad.

Thomas Fahlander

Lekskolebarn 1960