Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hen - ett bidrag från en flummig vuxenvärld

Kön har väldigt stor betydelse när det gäller människor. Att jämföra med hur vi förhåller oss till hundar och hästar, som signaturen "Falken" gör (2/10) är minst sagt stolligt. Hen betyder ju höna på engelska och förknippas med egenskaper som virrig, svårt att fatta beslut. Är det egenskaper som Falken tycker att våra barn ska inlemma i sin självbild?

Ska våra barn uppfatta sig som höns? Vi är alla överens om att sträva mot jämställdhet mellan kvinnor och män, men det innebär inte att vi ska ta bort alla skillnader mellan könen. Jag är stolt över att vara man och du ska vara stolt över att vara kvinna. Vi har olika könsroller som är biologiskt och socialt betingade och det ska vi inte skämmas över.

Henpedagogiken i vissa skolor lär inte göra det lättare för barnen att hitta sitt rätta jag och sin plats i världen. Att använda hen bland barn och ungdomar som försöker hitta sitt rätta jag, är inget annat än ett stort svek från en flummig vuxenvärld.

Stig Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare