Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvändarens dröm

/
  • Stekklart. Henrik Lundberg har haft god hjälp av föräldrarna för att förverkliga sitt projekt. Här hjälper mamma Marianne Lisra till i köket.Stekklart. Henrik Lundberg har haft god hjälp av föräldrarna för att förverkliga sitt projekt. Här hjälper mamma Marianne Lisra till i köket.Foto: Anders Mojanis
  • I dalastil. Henrik Lundberg har gjort sitt nybygge Fjällsåsgården i dalastil med grovt rundtimmer.I dalastil. Henrik Lundberg har gjort sitt nybygge Fjällsåsgården i dalastil med grovt rundtimmer.Foto: Anders Mojanis

Annons

- Sedan jag fick tillfälle att köpa den här tomten av kommunen, med ett bra läge vid fjällvägen och riksvägen, så har det gått fort från plan till förverkligande, säger Henrik.

Fjällsåsgården ligger mitt emot infarten till den stora skidanläggningen Hundfjället.

Gården består så här långt av två större rundtimmershus. I det ena har Henrik sin egen rörelse, café och våffelstuga. I det andra huserar Marina Hedlund med sin nyöppnade Afterski-butik med sko- och klädmode.

- Jag har väl planer på att så småningom bygga en flygel till så att det blir som en kringbyggd gård. Men det blir en senare fråga, säger Henrik.

Han har själv varit högst delaktig i förverkligandet av sin drömanläggning i Sälen. Alltifrån barkning av timret till gräddning av våfflorna som han nu serverar.

Han har själv för hand barkat och elhyvlat det mesta av timret, cirka 1 800 löpmeter.

- Nog funderade jag någon gång förra våren vad jag gett mig in på då händerna värkte och armarna var alldeles slut efter dagarnas slit med barkspaden. Men samtidigt var det kul att kunna göra jobbet åt sig själv och jag ångrar mig inte, säger Henrik.

De stora stockarna kommer från skogar i Malung. Den största stocken har blivit till en synlig takås i våffelstugan. Åsen är över en halv meter grov och den vägde nyhuggen 1,4 ton.

De två byggnaderna timrades upp i Ryhagens industriområde i Malung och flyttades sedan till Fjällsåsen där de nu står färdiga, så når som på litet kompletterande målning som ska göras efter vintern.

Henrik har uteslutande använt sig material och hantverkare från bygden.

Lagom till julhelgen kunde Henrik öppna sin egen rörelse och redan är det en hel del sugna fjällturister som hittar vägen hit.

Inne i serveringslokalen möts man av en rustik trämiljö med synliga stockar i väggarna och full takhöjd, ändå upp till den grova takåsen.

Vid ena gaveln sprakar den öppna spisen, och i andra änden av huset, inne i köket, fräser våffeljärnen.

- Jag har planer på att utveckla rörelsen med litet fler, enklare maträtter. Jag ska också bygga till med en övervåning, som en hylla runt längs väggarna för att få fler platser här inne.

Henrik är som nämnts uppvuxen i Malung. Där gick han gick på turisthotellgymnasiet och jobbade en tid inom hotellbranschen.

Sedan följde flera år som ventilationsplåtslagare i familjens VVS-installationsfirma.

För knappt tio år sedan flyttade Henrik till Stockholm och har jobbat i ett värdshus som en äldre bror driver.

Nu har han kommit till Sälen som egen företagare och ser framtiden an med tillförsikt. Att föräldrarna, Per Lundberg och Marianne Lisra, kan vara med och stötta upp i inkörningen ser han som en stor förmån.

- Det är viktigt, speciellt så här i början, för det tar sin tid att jobba in ett nytt ställe, säger Henrik Lundberg.

Mer läsning

Annons